ua en ru

Польща планує збільшити чисельність армії до 200 тисяч до 2030 року

Польща планує збільшити чисельність армії до 200 тисяч до 2030 року Фото: Анджей Дуда

Також до 2030 року Польща планує збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП

У вівторок, 25 квітня, президент Польщі Анджей Дуда підтвердив наміри збільшити витрат на польську оборону до 2,5% валового внутрішнього продукту (ВВП) і чисельність Збройних Сил до 200 тисяч військових до 2030 року. Про це повідомляє "Польське радіо".

Дуда зазначив, що Польща нині виконує зобов’язання про витрати на оборону на рівні 2% ВВП у рамках НАТО.

"Нині, мабуть, усі розуміють, що побудова архітектури безпеки та посилення польської армії є одним із найважливіших завдань, що стоять перед польською владою", - відзначив президент Польщі.

Він також зазначив важливість розвитку польської армії, незважаючи на підтримку сил НАТО.

"Військові підрозділи США та інших держав НАТО вже перебувають у нашій країні, у Ельблонзі створюють багатонаціональне командування... Однак, на мій погляд, найважливішим питанням є те, аби ми самі могли подбати про свою безпеку, аби ми мали сильну армію. Для цього потрібні кошти і мені дуже приємно, що лунають декларації у цій справі. Зрештою, ми узгодили з міністром національної оборони, що ми ставимо перед собою так ціль, аби цього досягнути", - сказав Дуда.

Позитивною новиною Дуда назвав зміцнення системи ПДВ, що дозволило збільшити надходження з цього податку до бюджету на 40%.

"Якщо уряд продовжить реалізовувати таку ефективну економічну політику, то будуть можливості збільшувати витрати на оборону", - сказав президент Польщі.

Нагадаємо, Дуда назвав "історичним" розгортання великих сил НАТО у Східній Європі.