ua en ru

Польща відмовиться від французького озброєння у разі розморожування поставок "Містралів" Росії

Якщо Франція поставить військові кораблі типу "Містраль" в Росію, тоді Польща, у свою чергу, може не вибрати французьких постачальників для укладення контакту на суму 5,8 млрд євро зі створення протиракетного щита.

Якщо Франція поставить військові кораблі типу "Містраль" в Росію, тоді Польща, у свою чергу, може не вибрати французьких постачальників для укладення контакту на суму 5,8 млрд євро зі створення протиракетного щита. Про це заявив міністр оборони Польщі Томаш Семоняк в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita, передає Deutsche Welle.

"Я не можу приховати того факту, що "Містраль" не допомагає нам дійти позитивного рішення щодо французьких постачальників протиракетного щита", - заявив міністр.

Семоняк зазначив, що Польща критично ставиться до угоди між Росією і Францією. "Я не хочу грати роль того, хто визначає умови для Франції. Я впевнений, що Франція зробить мудре і відповідальне рішення, знаючи, що вона є членом НАТО і знаючи думки інших союзників", - підкреслив він.

У червні Польща обрала французьку компанію Thales, що спеціалізується на озброєнні, а також її американського конкурента Raytheon як двох фінальних учасників тендеру на створення нової системи протиракетної оборони. Контракт оцінюється в 5,8 млрд євро, а роботи мають бути виконані за десять років, повідомляє агентство AFP.

Thales і французько-італійська фірма MBDA в тендері співпрацюють з польським оборонним консорціумом Polska Grupa Zbrojeniowa PGZ, тоді як Raytheon пропонує свої ракети типу Patriot.

Нагадаємо, Франція вже заявила, що припинила постачання двох військових кораблів у Росію. Масштабну операцію вартістю 1,2 млрд євро критикували союзники Франції з НАТО, стурбовані роллю Москви в українській кризі. Президент Франції Франсуа Олланд зазначав, що долю вигідної угоди буде вирішено в жовтні.