ua en ru

Польща має намір домагатися нового скорочення ціни на російський газ

Польща буде домагатися нового скорочення контрактної ціни на російський газ, що поставляється "Газпромом", повідомила сьогодні польська влада.

"Ми очікуємо, що в контексті нових переговорів щодо цін на газ для Центральної та Східної Європи, підходить час для нової розмови з "Газпромом" про перегляд газових тарифів", - сказав віце-прем'єр Польщі Януш Пехочиньский. На його думку, на газовому ринку поступово починають переважати інтереси клієнтів, а не інтереси постачальників, повідомляє Reuters.

У листопаді 2012 р. "Газпром" і польська газова монополія PGNiG підписали додаткову угоду до контракту на постачання російського газу в Польщу, змінює цінові умови. Нова вартість враховує ринкові ціни палива і нафтопродуктів. У PGNiG вказували, що, згідно з додатковою угодою, ціна на російський газ знизиться більш ніж на 10%. Точна формула ціни в контракті невідома.

PGNiG закуповує в "Газпрому" понад 60% реалізованого в Польщі газу. У 2012 році "Газпром" поставив в Польщу 9,94 млрд куб. м природного газу. Контракти на поставку російського газу в Польщу і його транзит через польську територію діють до 2022 р. і до 2019 р. відповідно.