ua en ru

Польща може втратити кілька мільярдів коштів ЄС

Польща може втратити кілька мільярдів коштів ЄС Фото: Яцек Чапутович (flickr.com)

Євросоюз буде приймати новий бюджет

Польща може не погодитися на ухвалення нового бюджету ЄС, згідно з яким Варшава може втратити мільярди євро. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, повідомляє wPolityce.

Зокрема, міністр заявив, що деякі з пропозицій, про яки пишуть журналісти, про значне скорочення або перенаправлення коштів ЄС, буде важко прийняти.

"Я не використовував слово "вето"... Я нагадав, що це питання потребує схвалення всіма державами. Обов'язок Єврокомісії - знайти підтримку всіх держав-членів", - підкреслив він.

Як повідомляють ЗМІ, Єврокомісія опублікує новий проект бюджету ЄС на 2021-2027 роки на наступному тижні. Польща отримає з нового бюджету Євросоюзу на кілька мільярдів євро менше.

Також за інформацією зарубіжних ЗМІ, Брюссель у наступному бюджеті планує скоротити фінансування країн Східної та Центральної Європи на десятки мільярдів євро і перенаправити кошти в південні країни.

"Я хочу сказати ясно: Польща вважає, що ця система, яка існує - чіткі критерії для розподілу структурних фондів, а також з точки зору загальної сільськогосподарської політики - це спрацювало, Польща розвинулася сильніше. Саме це повинні переслідувати країни ЄС", - додав Чапутович.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, посол Франції в ЄС залишив дипломатичну зустріч у Брюсселі після того, як було вирішено використовувати англійську мову в новій робочій групі з планування довгострокового бюджету ЄС.