ua en ru

Польща готова відмовитися від контрактів з "Газпромом" після 2022

Польща готова відмовитися від контрактів з "Газпромом" після 2022 Фото: у Польщі не сумніваються у відмові від контрактів з "Газпромом" до 2022 року

У польській нафтогазовій компанії переконані, що до цього часу буде побудована Балтійська газотранспортна система

Державна нафтогазова компанія Польщі PGNiG переконана, що нова трубопровідна система для імпорту газу з Норвегії через Данію і Балтійське море буде побудована до 2022 році. Про це заявив віце-президент PGNiG Пітер Возняк, передає Reuters.

"Ми можемо уявити собі життя без "Газпрому". Ми відчуваємо себе дуже добре підготовленими", - також зазначив Возняк.

Польща планує, що новий проект "Балтійські трубопроводи" буде введено в дію до 2022 року, а саме - коли завершується термін дії довгострокових контрактів PGNiG з "Газпромом".

"Шанси на те, що вона (нова газотранспортна система, - ред.) не буде побудована дорівнюють нулю", - підкреслив Возняк.

Він також зазначив, що PGNiG бажає, щоб її портфель був повністю диверсифікований на основі довгострокових чи середньострокових контрактів, але при цьому був прив'язаний до європейських умов, "про які ми не можемо говорити сьогодні, коли мова заходить про нашого основного постачальника".

Возняк повідомив, що так звана процедура відкритого сезону, за допомогою якої вантажовідправники надають операторам газових мереж інформацію про те, скільки пропускної здатності газопроводу вони отримають, буде оголошена операторами протягом кількох тижнів.

"До липня буде відомо, хто і якою мірою використовуватиме можливості", - сказав він.

Нагадаємо, у вересні 2016 року польська нафтогазова компанія PGNIG завадила Росії профінансувати будівництво газопроводу "Північного потоку-2", заблокувавши виплату близько 200 млн доларів дивідендів від EuRoPol Gaz "Газпрому".