ua en ru

Польща допускає відмову ЄС від співпраці з Білоруссю через посилення репресій

Польща допускає відмову ЄС від співпраці з Білоруссю через посилення репресій Фото: Вітольд Ващиковський

МЗС Польщі засудило затримання мітингувальників у Мінську

У разі посилення репресій у Білорусі Європейський Союз відмовиться від співпраці з Мінськом. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє "Польське Радіо".

"Якщо вони припинять репресії, а певні сигнали вже є, що вони цього хочуть - наприклад, кілька днів тому була звільнена затримана полька, то ми повернемося до переговорів, до співпраці. Якщо буде подальша ескалація, то ми відмовимося від цієї співпраці", - заявив Ващиковський.

За його словами, використання відкритості Білорусі останнім часом було концепцією всього ЄС. Президент Білорусі Олександр Лукашенко в минулому році дав багато сигналів відкритості і готовності до "політичного потепління відносин".

На думку глави МЗС Польщі, 2016 рік приніс багато позитивних рішень у взаєминах між Польщею і Білоруссю. Наприклад, білоруси передали полякам деякі документи з часів Другої світової війни.

У той же час, польське міністерство закордонних справ висловило незадоволення у зв'язку з останніми подіями в Білорусі - влада "ускладнювала проведення мирного протесту в Мінську 25 березня 2017 року". У Варшаві закликали припинити насильство правоохоронних органів в Мінську і звільнити затриманих негайно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що білоруського опозиціонера Миколи Статкевича, який закликав до масових акцій в Білорусі 25 - 26 березня, звільнили з ізолятора Комітету державної безпеки Білорусі в Мінську.