ua en ru

Положення про допуск іноземних емітентів на ринок України пройшло держреєстрацію

Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України, розроблене Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), пройшло процедуру державної реєстрації. Про це повідомляє прес-служба комісії.

"Перш за все, значення даного документу полягає у можливості більшої інтеграції України до міжнародних ринків капіталу, що є запорукою для розвитку вітчизняного інвестиційного ринку та економіки в цілому. Важливість нашої новації полягає в тому, що вперше у українських фондових компаній з'явилась можливість купувати та продавати цінні папери іноземних емітентів. Цей документ став нашою відповіддю на запит учасників ринку щодо розширення переліку існуючих інструментів. Наразі НКЦПФР та НБУ працюють над врегулювання питання валютного законодавства, і ми сподіваємось, що найближчим часом це завдання буде вирішено", - зазначив т.в.о. голови НКЦПФР Анатолій Амелін.

За словами розробників документу, можливість обігу таких цінних паперів передбачена чинним законодавством, проте, до цього часу не існувало відповідного нормативного акту, який визначав би порядок і вимоги до допуску та обігу таких цінних паперів. Зокрема, документом передбачено, що його дія поширюється на акції й боргові цінні папери іноземних емітентів і депозитарні розписки щодо таких цінних паперів. Також в Положенні прописані умови та перелік документів, які повинні бути надані іноземним емітентом для отримання такого допуску.

Необхідно відмітити, що це повинні бути саме цінні папери, емітовані компаніями, що мають активи в Україні, і, будучи допущеними на вітчизняний фондовий ринок, вони будуть знаходитися в обігу на українських фондових біржах. Ініціатором такого обігу повинен виступати сам емітент. Документ передбачає обіг на українських біржах винятково цінних паперів, раніше розміщених за межами України, які зараз перебувають в обігу на закордонних фондових біржах.

Положення набуде чинності з дня його оприлюднення в офіційному виданні НКЦПФР.

Читайте також: НБУ лібералізував умови видачі індивідуальних валютних ліцензій.