ua en ru

Половина українців вважають, що парламентські вибори нічого не змінять в країні, - соцопитування

Майже половина українців вважають, що парламентські вибори нічого не змінять в країні. До такого висновку прийшов фонд "Демократичні ініціативи", який провів відповідне дослідження, повідомляє прес-служба організації.

Як свідчать результати соціологічного опитування, населення у більшості (48%) вважає, що вибори нічого не змінять, натомість 29% налаштовані більш оптимістично і покладають на вибори надії на краще, а от на думку 7% населення, вибори змінять ситуацію в суспільстві на гірше. Найбільш песимістичні щодо виборів ті, хто не братиме у них участі.

Читайте також: Абсолютна більшість українців вважає, що Президент повинен обиратися на загальнонародних виборах

Готові вийти на вулицю з протестом у разі фальсифікації виборів 17,5% населення, найбільше - серед виборців "Свободи" (36%) та "Батьківщини" (31%), найменше - серед виборців Партії регіонів (11%).

Вважають цілком імовірними у разі погіршення життя чи захисту своїх прав масові виступи протесту у своєму місті чи селі 18% населення, а готові особисто узяти участь у подібних протестах 22% (у Західному регіоні - 33%, Центральному - 22%, Південному - 15%, Східному - 16%).

Основними причинами участі у акціях протесту можуть стати насамперед чинники матеріально-економічні: різке зниження рівня життя - 24%, невиплата зарплат (пенсій, стипендій) - 22%, зростання безробіття - 13%.

Основне порушення, з яким особисто стикалися виборці під час виборчої кампанії, це - підкуп виборців (14%). Найбільше цей вид порушень відзначали жителі столиці (45%), а також Луганської (33%) та Закарпатської (31%) областей.

Лише 9% громадян впевнені, що вибори пройдуть чесно, без підтасувань, ще 34% вважають, що будуть окремі порушення, які істотно не вплинуть на загальний результат. Припускають, що результати можуть бути перекручені, 31% громадян і ще 16% впевнені, що усе буде підтасоване.

Довіряють Центральній виборчій комісії 40% українців, не довіряють майже стільки ж - 37% (23% свого ставлення не визначили).

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.