ua en ru

Майже половина українців підтримують визнання вояків УПА борцями на незалежність

Майже половина українців підтримують визнання вояків УПА борцями на незалежність Фото: прапор ОУН і прапор України (facebook.com/maryankushnyr)

Найбільша підтримка визнання УПА серед забезпечених українців з високим рівнем освіти

Майже половина українців (45%) підтримують ідею визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України, 33% мають протилежну думку, 23% не змогли відповісти. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на опитування, проведене Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні-жовтні 2018 року.

Як зазначають соціологи, з початку досліджень у 2010 році рівень підтримки цієї ініціативи виріс у 2,5 рази.

Майже половина українців підтримують визнання вояків УПА борцями на незалежність

Найбільше тих, хто підтримує визнання ОУН-УПА, - на Заході (80%). У Центрі таких респондентів 45%. Тих, хто дотримується протилежної думки найбільше серед жителів Півдня і Сходу (відповідно 52% та 46%). Відносно більше тих, хто підтримує ідею визнання ОУН-УПА, серед чоловіків, більш забезпечених і осіб з високим рівнем освіти.

Половина опитаних (51%) згодні з тезою про те, що під час Другої світової війни вояки ОУН-УПА захищали свою Батьківщину. Рівень підтримки останньої тези такий же, як і в минулому році (у порівнянні з 2012 виріс у 1,5 рази).

Половина респондентів (56%) респондентів позитивно ставляться до ідеї примирення солдатів Радянської армії та ОУН-УПА. 22% висловили протилежну думку, ще 23% вагалися з відповіддю.

Опитування було проведено Соціологічною групою "Рейтинг" 27 вересня - 4 жовтня 2018 року серед 2000 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті". Борцями за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України. Закон перелічує десятки організації, починаючи від Січових стрільців, ОУН, УПА і до Народного руху. Закон зобов'язує державу та органи місцевого самоврядування надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їх сімей.

Відзначимо, за даними опитування Соціологічної групою "Рейтинг", у вересні 2018 року близько половини українців (52%) готові в разі виникнення відповідної загрози відстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках.