ua en ru

Близько половини українців готові захищати країну зі зброєю в руках

Близько половини українців готові захищати країну зі зброєю в руках Фото: вчення (facebook.com/desnaukr)

Готовність захищати країну знижується в напрямку з заходу України на схід

Близько половини українців (52%) готові в разі виникнення відповідної загрози відстоювати територіальну цілісність України зі зброєю в руках. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на опитування, проведене Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні-жовтні 2018 року.

Як нагадують соціологи, у 2017 році таких респондентів було 54%, 2012 - 33%.

Близько половини українців готові захищати країну зі зброєю в руках

Найбільше патріотів серед респондентів на Заході (63%), в Центрі (53%) та Півдні (50%). У той же час на Сході відносну більшість (55%) зазначили, що не готові захищати Батьківщину зі зброєю в руках (35% готові, 10% - не визначились).

Патріотично налаштованих більше серед чоловіків і забезпечених опитаних, відзначають соціологи.

Близько половини українців готові захищати країну зі зброєю в руках

Опитування було проведено Соціологічною групою "Рейтинг" 27 вересня - 4 жовтня 2018 року серед 2000 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Нагадаємо, що за даними опитування КМІС і "Левада-центру", у вересні 2018 року об'єднатися в одну країну хотіли б 4% українців і 16% мешканців Росії. Порівняно з лютим 2018 року підтримка об'єднання серед українців не змінилася, серед жителів Росії зросла з 10% до 16%. Таким чином, загальна тенденція зберігається - майже 90% населення вважають, що Україна повинна бути незалежною державою.