ua en ru

Половина торгових точок Києва продає нелегальні цигарки, - Держспоживінспекція

27% торгових точок України, які мають ліцензію на торгівлю тютюновими виробами, продають також і нелегальний товар. При цьому в Києві та Одесі частка порушників досягає 50%. Про це повідомляє Державна інспекція з питань захисту прав споживачів.

Повідомляється, що у вересні 2014 р. Держінспекція вибірково перевірила 716 торгових точок у 20 регіонах України. Випадки торгівлі нелегальними тютюновими виробами зафіксовані на 192 об'єктах торгівлі в 14 регіонах. "Випадки торгівлі нелегальними тютюновими виробами зафіксовані в більшості перевірених областей. Особливо поширені ці випадки у вузлових місцях торговельної інфраструктури - на ринках, міні-ринках, торговельних майданчиках, на зупинках громадського транспорту" - зазначають в Держінспекції з захисту прав споживачів.

Також в офіційному релізі Госиспекции повідомляється, що "у великій кількості в торгівлі присутні тютюнові вироби, країна походження яких невідома. Ціна, за якої реалізують такі тютюнові вироби - на 20-30% - нижче ціни сигарет, виготовлених в установленому законодавчому порядку".

При цьому в Києві із 40 перевірених торгових точок продукцію нелегального походження було виявлено на 20 об'єктах - в основному з Російської Федерації чи невідомого походження. У Київській області відсоток продажу нелегальної тютюнової продукції ще вище - 59%. У Харківській області відсоток порушень досягає 41%, в Одеській та Кіровоградській областях, також як і в Києві, - 50%.

В Запоріжжі було обстежено 45 об'єктів торгівлі тютюновими виробами. В 11 - виявлені нелегальні цигарки виробництва Російської Федерації та Білорусі ("Наша Марка", Gold NZ та ін). У свою чергу у Вінницькій області більше торгують нелегальними сигаретами з Молдови (марки DOINA, TEMP, Флуєраш, ASTRA) - там випадки торгівлі контрабандою виявлені на 6 з 30 перевірених об'єктів.

Нагадаємо, що за 2014 р. акциз на сигарети в Україні зріс тричі (у січні, липні та вересні) - в цілому майже на 40% і зараз становить не менше 304,11 грн за 1000 сигарет з фільтром.

Крім того, уряд пропонує (законопроект №5079, відхилений 16 вересня парламентом, але ймовірно буде знову поданий урядом) ввести додатковий, "другий" акциз - на продаж цигарок та інших підакцизних товарів у розмірі 5%.

Раніше Європейська бізнес-асоціація розкритикувала цю ініціативу, оскільки, на думку асоціації, вона суперечить самій суті акцизного податку та призведе до зростання корупційних ризиків. У свою чергу, в асоціації "Укрпиво" заявили, що ця ініціатива суперечить окремим директивам Євросоюзу і йде врозріз з процесом асоціацію України з ЄС.