ua en ru

Політв'язень Балух припиняє голодування

Політв'язень Балух припиняє голодування Фото: Володимир Балух (helsinki.org.ua)

Балух написав листа до всіх українців напередодні етапування в колонію

Український активіст, політв'язень Володимир Балух після винесення йому несправедливого і незаконного вироку обеявил про прекращениии голодування. Про Це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Кримську правозахисну групу".

Наголошується, що напередодні етапу в колонію він звернувся до всіх українців у листі. Його було озвучено 9 жовтня 2018 року на прес-конференції в Києві.

"На протязі останніх 22 місяців моє фізичне і психічне виживання було неможливе без Вас, вашої щирої дієвої участі в моїй долі і долі моєї родини. Щиро дякую Всім за шалену підтримку! Використавши останній шанс віднайти в каральній системі окупанта бодай шпарину, де б жевріли паростки здорового глузду або натяку на честь, я вирішив припинити режим голодування", - написав в'язень Кремля.

Політв'язень Балух припиняє голодування

Також Балух заявив, що не дозволить собі "приймати їжу з рук окупанта і одягнути його тюремну робу". Засуджений активіст попросив у листі в разі його "фізичної або психічної смерті" не залишати його тіло на окупованій території.

"Місце перебування тіла лишаю обрати своїй родині, - я б волів, щоб це була сільська місцина на березі Дніпра неподалік Києва", - написав політв'язень.

Як уточнила адвокат Балуха Ольга Дінзе, голодування її підзахисний призупинив на час етапування в колонію, пише "Медіазона".

"Володимир Балух припиняє голодування на час етапування, в колонії він її продовжить. Він не збирається підкорятися режиму, співпрацювати з адміністрацією, носити тюремну робу і, відповідно, буде продовжувати голодування, висловлюючи таким чином свою громадянську позицію щодо того, що відбувається. Чому він вирішив припинити голодування на етапі, я не можу відповісти", - сказала Дінзе.

Балух тримав голодівку з березня 2018 року - вже понад 200 днів.

Нагадаємо, 3 жовтня 2018 року Верховний "суд" окупованого Росією Криму скоротив на місяць термін ув'язнення українського активіста, політв'язня Володимира Балуха. "Суд" розглянув апеляційну скаргу і вирішив змінити вирок українському політв'язню. Він проведе у в'язниці 4 роки 11 місяців замість 5 років.

Відзначимо, 5 липня 2018 року у тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму Роздольненський районний суд засудив українського активіста Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тис. Рублів (близько 4 тис. тривень). Його засудили за сукупністю двох кримінальних справ. Згідно з вироком "суду", Балух скоїв злочин у зв'язку з "неприязню до діючої системи управління" (звинуватили в бунті в СІЗО, - ред.).