ua en ru

Поліція завела справу на журналістів "Схем" за "втручання у приватне життя" Медведчука

Поліція завела справу на журналістів "Схем" за "втручання у приватне життя" Медведчука Фото: Віктор Медведчук (vybor.ua)

Провадження розпочато на вимогу Печерського райсуду Києва

Головне управління Національної поліції в Києві на вимогу столичного Печерського райсуду розпочало кримінальне провадження за статтею "порушення недоторканості приватного життя" лідера проросійської організації "Український вибір" Віктора Медведчука з боку журналістів програми "Схеми". Про це з посиланням на прес-службу поліції Києва повідомляє "Радіо Свобода".

"Копія ухвали Печерського суду Києва за скаргою Медведчука В. В., в інтересах якого діє адвокат Кириленко І. І., надійшла до Солом’янського УП для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу (ст. 182 "Порушення недоторканності приватного життя", 2 ч.: "ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що ці матеріали були зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, та в подальшому розпочате кримінальне провадження.

"Це ніщо інше, як невдала спроба банального тиску на редакцію. Зараз ми у правовий спосіб домагаємось кримінальної відповідальності для охоронців самого Медведчука, які здійснили фізичний напад на нашу знімальну групу поблизу аеропорту Київ, перешкодивши їхній законній журналістській діяльності. Одному з них Нацполіція Києва вже вручила підозру. Очевидно, будь-що "завести справу" на наших журналістів - це такий крок Медведчука у відповідь", - зазначила автор і ведуча програми "Схеми" Наталка Седлецька.

Вона наголосила, що лідер проросійської організації "Український вибір" Віктор Медведчук - особа публічна, і навіть офіційно уповноважена державою брати участь у переговорному процесі щодо звільнення заручників.

"Наші журналісти не просто мали повне право проводити зйомку. Вони виконували свій прямий журналістський обов’язок - фіксувати факти, що можуть свідчити про зловживання Медведчука своїм становищем у власних цілях. Жодними кримінальними провадженнями за недолугими звинуваченнями нас залякати не вдасться. Ми та наші юристи впевнені у законності наших дій - і, якщо знадобиться, будемо готові довести це в рамках офіційного розслідування", - зазначила журналістка.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року на знімальну групу програми розслідувань "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" і "UA:Перший" біля терміналу аеропорту "Київ" вчинили напад люди в масках і балаклавах, які "охороняють прильоти і вильоти Віктора Медведчука".