ua en ru

Поліція підозрює Фірташа в заволодінні коштами Нацбанку

Поліція підозрює Фірташа в заволодінні коштами Нацбанку Фото: Дмитро Фірташ

Фірташа підозрюють в організації отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра"

Поліція підозрює українського бізнесмена Дмитра Фірташа в заволодінні коштами Національного банку України. Про це йдеться в відповідній ухвалі Печерського районного суду м. Києва, повідомляє Finbalance.

Як зазначається, згідно з ухвалою суду, Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом "вчинення колишніми службовими особами, спільно з власниками та керівниками ПАТ "Комерційний банк "Надра" та іншими особами заволодіння державними коштами Національного банку України в особливо великому розмірі". Дане правопорушення кваліфікується за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодекс" ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

У документі, зокрема, повідомляється, що досудовим розслідуванням встановлено, що посадовці банку "Надра", Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ТОВ "Компанія з управління активами "Промислові Інвестиції", ПАТ "Місто Банк", Компанії з обмеженою відповідальністю "Весдікс Інвестментс Лімітед", компанії "Ретт Інтер Ес.Ей.", та інших невстановлених осіб за попередньою змовою, зловживаючи посадовим становищем, здійснили незаконне відчуження активів банку "Надра" - 92/100 цілісного майнового комплексу заводу по переробці сої, чим заподіяли державі збитків на суму близько 192 млн гривень".

Крім того, у іншій ухвалі суду повідомляється, що в рамках цього ж кримінального провадження було встановлено, що в 2008-2014 роках службовці банку "Надра", діючи за попередньою змовою з іншими особами, здійснили заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, а саме - коштами отриманими згідно низки постанов Національного банку України, наданими у якості рефінансування на загальну суму 10,4 млрд гривень.

Як повідомляє видання, за словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Нацполіція ще у 2015 році розпочала провадження за фактом звернення НБУ про неповернення кредиту рефінансування банком "Надра" у розмірі 5 млрд гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

Фірташ підозрювався в організації отримання кредиту НБУ для рефінансування банку "Надра", але він вивів їх на пов`язані з ним компанії, замість того, щоб забезпечити використання цих коштів на стабілізацію ситуації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ, ФГВФО, ДФІ і Рахункова палата блокують розслідування заволодіння Фірташем держкоштами.