ua en ru

Політолог: Радикальна партія може з'явиться у складі оновленої коаліції

Виходом з політичної кризи може стати суттєва корекція і оновлена навігація коаліції і складу уряду. Про це в коментарі українським ЗМІ заявив політолог Вадим Карасьов.

"Всі ми бачимо, що кожен день у владі трапляються все нові скандали, а необхідні для країни рішення приймаються з запізненням. Незважаючи на те, що формально до складу коаліції входять близько 280 депутатів, постійно виникають проблеми зі збором голосів і явкою, в результаті страждає якість роботи", - сказав він.

За його словами, додатковими подразниками для роботи парламентської коаліції стали розборки можливої корупції та внесення в Раду проекту держбюджету і "економічного пакету". На думку експерта, їх обговорення та прийняття навряд чи пройде швидко і гладко. В результаті суспільний запит на оновлення і перезавантаження центральної влади лише зросте.

"У той же час, дострокові парламентські вибори не принесуть реальних покращень для країни і громадян, і більше того, про небажаність їх нам прямо кажуть наші західні партнери. Що залишається? Зміни в діючому парламенті. Однозначно будуть кадрові рокіровки у складі Кабміну, це вже зрозуміло. Але чи отримає новий уряд достатню підтримку старого парламенту?", - заявив політолог.

На його думку, для цього потрібна серйозна розмова всередині коаліції, і "Президент вже провів важливу зустріч з фракцією "Народний фронт", де відкрито обговорили багато гострих питань".

"Необхідно переглянути відносини між фракціями, згадати коаліційну угоду і, мабуть, провести його апгрейд, а також - провести перекличку реальних членів коаліції. Не виключено, що і її склад оновиться. Навряд чи в коаліцію покличуть Опозиційний блок, але от вступ до оновлену коаліцію фракції Радикальної партії цілком ймовірний. Як виявилося, чотирьох ніг для стійкості коаліції недостатньо, поки їх було п'ять - рішення приймалися більш результативно", - сказав експерт.

"Парламент ще не вичерпав свій потенціал, і у нього ще є шанс попрацювати ефективно", - резюмував Карасьов.