ua en ru

Політолог: економічні питання відсунули фактор Тимошенко

Наслідком безпрецедентного тиску Європейського союзу на Україну стало рішення уряду зробити паузу в євроінтеграції. Таку думку висловив політолог, голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи реакцію європейських чиновників на відповідне рішення Кабміну.

"З одного боку, європейські чиновники кажуть, що двері в Європу залишається відкритою, з іншого - посилюють тиск на Україну. То ж заяву Кваснєвського, що якщо Асоціацію не підпишуть в цьому році, то це не відбудеться в найближчі два роки, зайве тому свідчення. Це можна трактувати як євроінтеграція за будь-яку ціну. Що поробиш, це закони політики, сильні завжди тиснуть. Наслідком цього стали останні рішення уряду", - заявив він.

На думку експерта, якщо в листопаді угоду не підпишуть, то є шанси, що сторони знайдуть компроміс у найближчі місяці.
"Переговори тривають, тому шанси на узгодження інтересів залишаються. Європейці розуміють, що не можна закінчувати процес, не досягнувши результату. При цьому вони усвідомлюють, що програвши тактичну боротьбу Росії, її ні в якому разі не потрібно припиняти", - додав політолог.

Фесенко констатує, що європейцям потрібно не стільки критикувати Росію, скільки змагатися з нею, зокрема, на поле економічних пропозицій Україні.

Коментуючи вплив фактора екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на Вільнюський саміт, експерт зауважив, що він відходить на другий план.

Україна повинна шукати собі прийнятний баланс інтересів у відносинах з ЄС, і у відносинах з Росією.
"Фактор Тимошенко і до Евромайдана, і навіть рішення Кабміну відійшов на другий план. Це сталося ще 2 тижні тому. Формально він залишався, але у нас були шанси підписати угоду з ЄС навіть без звільнення Тимошенко. Це зайвий раз свідчить, що більшу вагу отримали економічні фактори", - резюмував він.