ua en ru

Політизування футболу загрожує створенням вогнищ міжрегіональних конфліктів, - Г.Суркіс.

Федерація футболу України (ФФУ) є єдиним органом управління футболом на всій території країни, визнаним ФІФА і УЄФА. Про це заявив президент ФФУ Григорій Суркіс, виступаючи сьогодні на XI конгресі Федерації.

«Ну а хто не хоче поважати і дотримувати статут ФФУ, відповідні регламентні норми і правила корпоративної етики - з тим у нас не може бути ніяких загальних інтересів і дискусій. Ми більше нікого не умовлятимемо і не ублажатимемо. Всі відносини з лігами і клубами федерація будує виключно на основі футбольної Конституції, дотримання норм якої контролюватиме з особливою ретельністю. Тому щонайменше її порушення стане приводом для негайної реакції органів футбольного правосуддя», - заявив Г.Суркіс.

Він підкреслив, що це стосується всіх без виключення фізичних і юридичних осіб, причетних до футболу. «Можна купити найдорожчий футбольний клуб і побудувати найсучасніший стадіон. Але правила гри при цьому ні для клубу, ні для арени все одно не зміняться... Політизування футболу загрожує створенням вогнищ міжрегіональних конфліктів. А це прямо загрожує не тільки безпеці Євро-2012, але і, в першу чергу, цілісності філософії самої гри», - вважає президент ФФУ.

Г.Суркіс також повідомив, що ФФУ перегляне практику виховної роботи і серед уболівальників, які сповідають правовий нігілізм. «Наші юристи вже готують регресні позови на суму виставленого ФІФА і сплаченого ФФУ штрафу - 50 тис. франків за інцидент, що відбувся на дніпропетровській «Дніпро-Орена» під час матчу із збірною Англії. Відповідачами будуть зловмисники, яких затримали того ж дня на місці правопорушення. Їх особи встановлені. Тепер в судовому порядку ФФУ зажадає від них відповідної компенсації. Я вважаю, що навіть один такий публічний процес буде найефективнішою профілактикою подібної хуліганської поведінки, особливо в контексті майбутніх матчів чемпіонату Європи в чотирьох українських містах, що приймають Євро-2012», - підкреслив президент ФФУ.

Він додав, що в ході реформування футбольного господарства країни буде кардинально зміщений акцент на популяризацію нормативно-правової бази футболу, роз'яснювальну і консультативну роботу серед клубів, спортивних суспільств і об'єднань, численних організацій уболівальників. «Ми ініціюватимемо появу спеціальних тематичних програм на популярних телеканалах, які б сприяли створенню гідної ретроспективи унікальної футбольної історії нашої країни. Напередодні Євро-2012 це повинно істотно вплинути на зміну загального інформаційно-аналітичного фону навколо футбольної тематики, витіснивши з нього скандали, конфлікти, провокації і іншу жовтизну», - резюмував Г.Суркіс.