ua en ru

Політики повинні скористатися шансом зупинити війну на сході, - Симоненко

Своєчасна реалізація мирних ініціатив КПУ врятувала б життя людей і вберегла б міста від знищення. Про це заявив лідер КПУ Петро Симоненко.

"КПУ, підтримуючи припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, сподівається, що це рішення Президента стане першим кроком на шляху дійсного врегулювання конфлікту і початку повернення східних регіонів до мирного життя", - так прокоментував лідер Компартії перший день реалізації ініціативи Президента.

"Сьогодні у нас є реальний шанс зупинити війну, яким повинні скористатися всі відповідальні політики", - підкреслив Симоненко.
Політик зазначив, що те, наскільки мирний план виявиться життєздатним, багато в чому буде залежати від того, наскільки буде послідовною позиція Президента України.

"Спроби вирішити українську кризу силовим шляхом не мають перспектив, це справжній злочин проти власного народу. І у цього злочину не буде строків давності. Компартія України впевнена, що єдність і цілісність України має бути збережена мирним шляхом, правовими засобами через політичний діалог", - заявив лідер Компартії.

"По-перше, влада повинна перестати ділити українців на "правильних" і "неправильних", на "переможців" і "переможених". По-друге, децентралізація влади і бюджету, передача владних повноважень в регіони, реальне вирішення питання про статус російської мови, облік та захист культурно-історичних цінностей регіонів, підтримка економічного розвитку регіонів з урахуванням їх специфіки, а також кадрова політика територіальних громад - це єдиний сьогодні і найефективніший метод для того, щоб домогтися примирення і не дати зовнішнім силам використовувати внутрішні протиріччя країни у своїх геополітичних інтересах. Не сила зброї, а врахування інтересів і повага прав громадян стануть головними аргументами на користь єдності країни", - резюмував Симоненко.