ua en ru

Політика влади призвела до колосального зростання бідності в Україні, - Медведчук

Політика "затягування поясів", яку обрала українська влада, призвела до колосального зростання бідності в країні. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Зокрема, він зазначив, що, за словами глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, українська економіка стає сильнішою і стабільнішою, а сама Україна здивувала світ швидкістю реформ.

"Банкрутство 44 банків в 2014-2015 роках (в 2015-му - 11) призвело до того, що банківська система країни втратила майже 200 млрд грн, або 9% ВВП (такі дані Нацбанку станом на березень 2015 року). Але НБУ продовжує політику штучного банкрутства банків, через яку страждає насамперед населення", - прокоментував Медведчук заяву Лагард.

Він підкреслив, що Фонду гарантування вкладів фізичних осіб довелося просити Кабмін виділити додатково 20 млрд грн, щоб забезпечити виплати вкладникам банків, які ліквідуються або в які введена тимчасова адміністрація. Тобто, на думку політика, на даний момент немає ніяких гарантій, що вкладникам - фізичним особам повернуть їхні гроші.

"Як бачимо, всі ознаки "відновлення" банківського сектору в наявності. Аналогічна картина і з "макроекономічної стабілізації". Падіння ВВП країни склало 16,3%, падіння промисловості - 20,5%. Таку оцінку дало Міністерство економічного розвитку і торгівлі України за підсумками першого півріччя 2015 року. У міністерстві також повідомили, що за вказаний період обсяги виробництва в сільському господарстві знизилися на 9,3%, а споживчі ціни зросли на 39,3% порівняно з початком року (липень до грудня). За січень - серпень 2015-го, якщо порівнювати з відповідним періодом 2014-го, інфляція зросла на 49,6% (це найвищий показник у Європі!)", - заявив Медведчук.

Крім цього, він зазначив, що з початку року інфляція зросла на 38,2%, "і саме в цьому основний секрет перевиконання плану за бюджетними доходами".

"Що ж так захопило пані Лагард? Неважко здогадатися. Те, що уряд в гонитві за подачками МВФ послідовно проводив політику "затягування поясів" і підвищення тарифів ЖКГ, яка призвела до колосального зростання бідності в Україні. Правда, до реформ це жодного стосунку не має. Це - перші результати "безальтернативного євроінтеграційного вибору", - резюмував він.