ua en ru

Політика НБУ щодо гривневої ліквідності банків залишиться жорсткою, - експерт

Політика Національного банку України (НБУ) щодо гривневої ліквідності банків залишиться жорсткою. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

"НБУ посилювала вимоги до обов'язкового резервування кілька разів в цьому році - останнє зміна було здійснено в кінці червня. Ще одна спроба скоротити гривневу ліквідність говорить про те, що девальваційний тиск на курс гривні залишається високим. Оскільки підтримка прив'язки курсу гривні до долара США залишиться пріоритетним завданням Нацбанку принаймні до парламентських виборів 28 жовтня, політика НБУ щодо гривневої ліквідності банків, швидше за все, залишиться жорсткою. Не виключено, що НБУ застосує і до адміністративних заходів, таких як обов'язковий продаж частини валютного виторгу на міжбанківському ринку. Законопроект, який дає право НБУ вводити таке обмеження, був поданий у парламент у липні і може бути прийнятий незабаром після того, як Верховна Рада повернеться до роботи після літніх канікул на початку вересня", - зазначила Бєлан.

Нагадаємо, раніше НБУ постановою №303 втричі скоротив кількість днів, протягом яких банки можуть порушувати встановлені вимоги до розміру щоденних обов ' язкових резервів, не побоюючись коригувальних заходів з боку регулятора.