ua en ru

Рада ухвалила останній із законів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС

Народні депутати підтримали в другому читанні і в цілому законопроект № 4556 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України". 

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4556 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України". За відповідне рішення проголосували 289 депутатів при мінімально необхідних 226.

Документом вносяться зміни до низки законів у зв'язку з виконанням плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України.

"Верховна Рада зробила величезний крок до безвізового режиму і протидії корупції...зараз Мені телефонують з Брюсселя", - сказав спікер парламенту Олександр Турчинов в ході ранкового засідання.

Він зазначив, що в Брюсселі, куди з делегацією вирушив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, "зараз розглядають питання по Україні".

Спікер висловив упевненість, що "ЄС прийме рішення про лібералізацію візового режиму, а в перспективі скасує візовий режим".

Це останній із законопроектів, які Раді необхідно прийняти для виконання першої фази плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Раніше сьогодні депутати прийняли ще три закони, необхідні для лібералізації візового режиму х ЄС. Зокрема, був ухвалений законопроект № 4580 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" (щодо врахування документів у сфері міграції)", за який проголосували 277 нардепів; законопроект № 4551 "Про внесення змін в деякі закони України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних" , який підтримали 272 депутати і законопроект № 4581 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації)", за який проголосували 236 нардепів.

Закон № 4556, зокрема, встановлює адміністративну відповідальність за подання у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру недостовірних відомостей. Згідно із законом, органи доходів та зборів, а також органи управління Військової служби правопорядку у Збройних силах України позбавляються повноважень щодо складання протоколів у справах про правопорушення.

Законом чинність закону про кримінальну відповідальність України поширено на іноземців та осіб без громадянства, які вчинили за межами України злочини, передбачені статтями 368, 368-3, 368-4, 369 і 369-2 Кримінального кодексу.

Документом встановлено, що спеціальна конфіскація застосовується судом за відсутності складу злочину, а також у випадках, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності або кримінального покарання, або є неосудною.

Згідно із законом, підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру є готування до злочину; суд може застосувати до юридичної особи штраф у двократному розмірі незаконно одержаного прибутку, але в разі вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості та якщо протягом 5 років з дня початку досудового слідства не було застосовано заходів кримінально-правового характеру, суд може не застосовувати штраф.

Законом викладено у новій редакції статті 368, 368-3, 368-4, 369 та 369-2 Кримінального кодексу, зокрема, кримінально-караною визнано "обіцянку" надання неправомірної вигоди службовим особам у "приватному секторі" та особам, які надають публічні послуги, а також "прохання" такої неправомірної вигоди.

Документом також передбачено значне збільшення розміру санкцій за відповідні діяння у статтях 354, 364, 364-1, 365-2, 369-2 Кримінального кодексу.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду підтримати законопроекти для переходу до другої фази лібералізації візового режиму з Європейським союзом 13 травня 2014 р.

Яценюк зазначив, що 13 травня Рада повинна проголосувати чотири законопроекти, які повинні будуть сприяти переходу України до другої фази підготовки до лібералізації візового режиму з ЄС.

"Один з ключових законопроектів, який завтра повинен бути проголосований, і це законопроект про боротьбу з корупцією. Звертаюся до членів парламенту зібрати голоси і продемонструвати свою волю щодо реальної боротьби з корупцією і підтримати законодавство, представлене урядом", - зазначив прем'єр.

При цьому, за його словами, це буде остання стадія виконання умов, які повинні дозволити українцям отримати безвізовий режим з ЄС.