ua en ru

Покупка "Газпромом" 20% "Газпром нафти" в італійської Eni може бути оскаржена в суді.

Покупка "Газпромом" 20% "Газпром нафти" в італійської Eni може бути оскаржена в суді, передає РБК Daily.
Також може бути оскаржена в суді купівля часток в БашТЕКе АФК "Система". Такого висновку дійшли експерти Інституту законодавства та порівняльного правознавства при уряді Росії (ІЗіПП), вивчивши положення федерального закону про іноземні інвестиції в російські стратегічні підприємства. На підтвердження своїх слів вони приводять позицію Федеральної антимонопольної служби (ФАС) за запитами двох компаній.
Згідно з чинним законодавством (передусім до федерального закону 57-ФЗ від 28 квітня 2008 р. про іноземні інвестиції в стратегічні підприємства), операції з придбання більше 50% частки стратегічних компаній або більше 10% часток підприємств, що здійснюють видобуток на стратегічних родовищах, повинні узгоджуватися з урядовою комісією, якщо покупцем є іноземний інвестор або група осіб, до якої входить іноземний інвестор.
Експерти ІЗіПП відзначають, що поняття "придбання групою осіб" в законі 57-ФЗ може мати кілька тлумачень. Самі вони вважають, що при отриманні контролю над стратегічним товариством російською компанією, до однієї групи осіб з якої входить контрольований нею іноземний інвестор, який не бере участі в операції, до такої операції не застосовуються норми закону. Однак по декількох операціях були отримані відповіді від ФАС, які дозволяють думати інакше.
Так, у відповіді на звернення ТОВ "Кром" заступник голови ФАС Анатолій Голомолзін пише, що положення закону 57-ФЗ застосовуються до операцій, коли кінцевим вигодонабувачем у групі осіб, до якої входить іноземний інвестор, є громадянин Росії і якщо такі угоди здійснюються російським юрособою, що входять до групи осіб з участю іноземного інвестора. Такого ж висновку дійшли заступник голови ФАС Андрій Циганов у відповіді на звернення ТОВ "Корес Інвест". Він підтверджує необхідність подачі попереднього клопотання про узгодження купівлі ТОВ "Корес Інвест" акцій ТГК-2 у РАТ "ЄЕС Росії" у зв'язку з тим, що з "Корес Інвест" до групи осіб входять іноземні компанії.
Якщо виходити з логіки ФАС, то попереднє клопотання на придбання пакетів акцій повинно було подаватися практично по всіх великих операцій, здійснених в останні роки. Адже в групах осіб майже кожної великої російської компанії є офшорні структури. Експерти ІЗіСП як приклади наводять покупку "Газпромом" 20% "Газпром нафти" в італійської Eni, "Газпром нафтою" - 48,39% звичайних акцій Sibir Energy, НОВАТЕК - 51% ВАТ "Ямал СПГ", АФК "Система" - часткою в компаніях БашТЕКа і "Роснафтою" - 93% "Ванкорнефті".
Остання з цих угод взагалі проходила в межах однієї групи компаній. Акції "Ванкорнефті" "Роснефть" перекладала на свій баланс з балансу іноземної RN-Vancor BV Тобто ніяких іноземних інвестицій в стратегічний актив по суті не було, йдеться в презентації Асоціації із захисту прав інвесторів (АПИ), яка добивається єдиної трактування закону 57-ФЗ. Проте "операція все одно підпадає під дію вимоги про попереднє погодження, тобто незначна".
Всі ці угоди урядова комісія не обговорювала. Втім, в "Роснафті" запевняють, що при проведенні всіх операцій були отримані необхідні документи і ніяких претензій з боку ФАС до компанії в даний момент немає. В аналогічному ключі прокоментували висновки експертів в АФК "Система".