ua en ru

Купуючи державні облігації США, банки сприяють утриманню вартості запозичень на низькому рівні, - Bloomberg.

Американські банки купують дедалі більше державних цінних паперів США, намагаючись збільшити прибутки, тоді як кредити для бізнесу впали до найнижчих рівнів - відколи три роки тому кредитні ринки почали "замерзати". Про це повідомляє Bloomberg.
За даними Федеральної резервної системи, кількість придбаних казначейських облігацій США зростала протягом кожного з п'яти минулих тижнів. Зростання становило 63,2 млрд дол. - до загального обсягу 1,5 трлн дол. Водночас кредити комерційним компаніям і промисловим підприємствам збільшилися менш ніж на 1% - до 1,27 трлн. дол., що на 23% менше найвищого їх рівня, досягнутого в жовтні 2008 р.
Банки, зіткнувшись з посиленням вимог регулятора після списань і втрат на 1,78 трлн дол. від початку 2007 р., користаються перевагою рекордно великої різниці між вартістю їхніх позик і доходів від боргових зобов'язань США, замість того аби кредитувати. Про це свідчать дані дослідження Bloomberg. Попит банків на казначейські облігації допомагає знижувати їхню прибутковість, тоді як уряд Обами розпродає рекордне число бондів, аби фінансувати бюджетний дефіцит, що перевищив 1 трлн дол.
До того ж, за оцінками аналітиків, ризик володіння казначейськими облігаціями США нижчий, ніж ризики кредитування. Поки немає ясності щодо того, який буде економічний клімат в Америці або по всьому світу, що сприяє вкладанню банками своїх грошей у безпечніші активи.