ua en ru

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати Лавру

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати Лавру Марш націоналістів у центрі Києва пройшов мирно. Фото: Віталій Носач/РБК-Україна

У неділю, 14 жовтня, Україна відзначала День захисника і релігійне свято Покрова. Націоналісти традиційно провели свою ходу з фаєрами. Напередодні російські ЗМІ активно тиражували "плани праворадикалів" із захоплення Києво-Печерської лаври. Раніше такі побоювання в інтерв'ю РБК-Україна висловив керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній. Загострило ситуацію п'ятничне рішення Синоду Вселенського патріархату про продовження процедури надання автокефалії українській церкві. Всі великі націоналістичні організації заявили, що до Лаври на Покров не підуть. Але настоятель монастиря, митрополит Павло запросив віруючих приєднатися до молебню і по можливості залишатися в Лаврі весь день. Як націоналісти провели святковий марш, а в Лаврі готувалися до штурму – спостерігало РБК-Україна.

ОУН проти Ватутіна

В неділю вранці на виході зі станції метро "Арсенальна" було людно. З одного боку площі, віруючі Московського патріархату йдуть молитися в Києво-Печерську Лавру. З іншого - збираються націоналісти, які анонсували знесення пам'ятників більшовикам і генералу Ватутіну в Маріїнському парку.

Біля місця збору націоналістів на постаменті стоїть гармата. З її допомогою робочі нібито обороняли завод "Арсенал" від військ Центральної Ради під час повстання в січні 1918-го року. Силовики оточили її. Навколишні двори забиті поліцією і бійцями Національної гвардії – на всяк випадок.

Перед кордоном правоохоронців літній чоловік жваво торгує свічками. "Дівчата, не проходьте повз, беріть свічки, почаївські, гривня за штучку", – закликає він жінок у хустках. "Дівчатка" похмуро дивляться на правих активістів і квапливо крокують у бік Лаври.

– Що тут відбувається? На Лавру підуть. Ми будемо захищатися. Ми – жінки, будемо за віру нашу битися! – каже кореспондентам РБК-Україна одна з них.

– Навіщо їм на вас нападати? – відповідаємо ми.

– Не знаю, зараз піду в Лавру питати, - сказала жінка і пішла.

У Лаврі заздалегідь готувалися до можливих провокацій. По периметру монастиря з ночі чергувала поліція за підтримки СБУ – через "глушилки" не працювали дрони журналістів. Вхід в монастир був перегороджений автобусами Нацгвардії. Всередину невеликими групами заходять хлопці спортивної зовнішності. "Ви бачите, скільки людей прийшло захищати Лавру від душевнохворих", – каже її намісник митрополит Павло.

Однак нападати ніхто не поспішає. Після 11-ти праві активісти під керівництвом лідера "ОУН" Миколи Коханівського йдуть в Маріїнський парк – валити пам'ятники Ватутіну та учасникам Січневого повстання. Дві літні жінки агітують співробітниць "поліції комунікації":

– Дівчата, ходімо з нами.

– Куди? – дивуються поліцейські.

– Більшовизм валити! – впевнено відповідають активістки.

Успіхом їх план не увінчався. Поліція взяла монументи в щільне кільце і без бою відібрала у правих драбину з кувалдою. У хід пішли метальні снаряди – після пари вдалих влучень Ватутін "плакав" яєчним білком.

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати Лавру
Фото: Віталій Носач/РБК-Україна

Силовики змогли мирно розібратися в ситуації: без постраждалих і затриманих. Але вже через годину їм довелося попрацювати. Прихильники колишнього мера Конотопа Артема Семініхіна спробували пронести на Майдан Незалежності намет, але бійці спецпідрозділу ТОР її відібрали. Після нетривалої сутички було троє затриманих.

"Сьогодні наше свято, ми маємо право поставити намет, будемо там танцювати і святкувати, там наш штаб буде", – пояснила суть акції одна з учасниць конфлікту. До 14:00 рух на вулиці відновили, а активісти – півсотні чоловіків у камуфляжі та літніх жінок – перейшли до стели Незалежності.

– Кияни – тварі, молодь, сидять по домівках. Старі замість них повинні боротися, – кричала дорогою одна з них.

– УПА! УПА прийде і все зробить. Тільки УПА нас врятує, – говорила її подруга.

Тим часом на Хрещатику по черзі виступали військові оркестри. Дві бабусі із загону Семініхіна, взявшись за руки, ходили між ними, вигукуючи нецензурну лайку на адресу Порошенка. Через годину вони все ще ходили головною вулицею країни, на подив городян і туристів.

Правий марш

До четвертої години вечора націоналісти почали збиратися у парку Тараса Шевченка – там починалася хода до Європейської площі на честь захисників української незалежності. На відміну від попередніх маршів на Покрову, організатори не намагалися підкреслювати єдність трьох головних правих партій: "Свободи", "Національного корпусу" і "Правого сектора". Навпаки, мітинг був більше схожий на партійний "свободовскій" захід. Ніхто з представників Нацкорпуса або ПС не вийшов до мікрофону.

Лідер "Свободи" Олег Тягнибок оголосив про те, що добровільно відмовляється від висування в президенти. "Ми пропонуємо всім націоналістичним організаціям підтримати кандидатуру Руслана Кошулинського (колишнього віце-спікера Верховної Ради, – ред.). Але, ми також готові розглядати інші кандидатури. Тому що для нас важливим є не прізвище, а єдність всіх націоналістів", – заявив Тягнибок.

Раніше РБК-Україна писало, що націоналісти так і не змогли домовитися ні про єдиного кандидата на президентських виборах, ні про спільний похід у парламент. "У Нацкорпусі вважають, що можна виграти вибори одним наскоком, без багаторічного вибудовування партійної структури, без досвіду перемог і поразок. Ми дивимося на це і посміхаємося", – сказав виданню один з лідерів "Свободи".

"Та ви подивіться, скільки тут наших прапорів, і скільки прапорів будь-яких інших організацій, і всі питання відпадуть. Я з повагою ставлюся до інших націоналістичних груп, але наш мобілізаційний потенціал куди вище, це очевидно", – відповів на це співрозмовник в НК.

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати Лавру
Фото: Віталій Носач/РБК-Україна

Підтримати українських правих приїхали колеги з німецького руху "Третій шлях", на запрошення "Національного корпусу". На їхніх фірмових куртках було написано "Національний; Революційний; Соціалістичний".

– У всіх європейців зараз є загальні проблеми, зокрема, нелегальні мігранти, – розповів РБК-Україна один з активістів "Третього шляху" Юліан.

– Ви вважаєте Росію агресором, а Крим і частину Донбасу – окупованими Росією територіями?

– Безумовно! Інакше нас би тут не було, – розсміявся співрозмовник.

На Європейській площі, фінальній точці ходи, стояли відразу дві сцени. Організатори кажуть, що спочатку свою сцену поставила "Свобода", але це не сподобалося іншим учасникам маршу: через занадто "свободівські" шрифти та оформлення. У підсумку, ця сцена взагалі залишилася порожньою.

Під час виступів лідерів правих організацій конкретних політичних заяв, пов'язаних з майбутніми виборами, так і не прозвучало, в основному говорили про подвиги героїв УПА і нинішню україно-російську війну.

"Ми, націоналісти, тепер же дуже демократичні. Тому давайте влаштуємо праймеріз: зберемо десь, наприклад, на стадіоні "Олімпійському", делегатів, і нехай обирають єдиного кандидата від правих у президенти. А як ще рахувати? За кількістю загиблих на війні або танків в розпорядженні? Так у нас тут явна перевага", – розмірковував один з керівників Нацкорпусу.

"Нашій партії вже 27 років, ми нікуди не поспішаємо, ми були і у владі, і в опозиції, у нас досвіду вистачає", – прокоментував ситуацію член політради "Свободи", який побажав залишитися неназваним.

Молитва за мир

Марш правих закінчився святковим концертом. Всупереч побоюванням керівництва УПЦ МП, в Лавру націоналісти так і не пішли. Але силовики без роботи не залишилися. Близько чотирьох годин вечора поліція затримала більше сотні чоловіків спортивної зовнішності, які заполонили територію монастиря. "Затримали 122 людини. Віруючі поскаржилися, що ці хлопці створюють штовханину перед Успенським собором. Вони явно не молитися туди прийшли", – розповів РБК-Україна співрозмовник в поліції.

Джерело уточнило, що затримані не чинили опір і добровільно сіли в автозаки. Деякі з них говорили правоохоронцям, що вони семінаристи. Їх відправили в райвідділи для з'ясування особистості та профілактичної бесіди.

Після п'яти годин вечора на площі перед Успенським собором зібралося близько тисячі віруючих. Серед них впливові нардепи від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський, Олександр Вілкул та Михайло Добкін. Молебень за мир правил особисто глава УПЦ МП митрополит Онуфрій.

Примітно, що під час служби не поминали Вселенського патріарха Варфоломія. Саме його в російській церкві вважають винуватцем "можливого розколу православ'я" через надання Україні Томосу про автокефалію.

У фінальному зверненні до пастви Онуфрій використовував підкреслено миролюбну риторику: "Сьогодні ми молимося за нашу землю, за нашу владу, за мир у всій країні. Ми молимося за тих, хто захищає нашу країну, і щоб жоден з них не загинув на полі бою", – говорив він.

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруПокрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати Лавру
Фото: Владислав Красинський/РБК-Україна

Але і в цій промові не обійшлося без політичного підтексту. Не називаючи імен, глава УПЦ МП згадав тих, хто бореться за створення єдиної Української помісної церкви: "Є люди, які хочуть панувати над усіма віруючими, хочуть бути першими, щоб їм підкорялися безумовно. Порушується канонічний порядок життя, що існував дві тисячі років. Є загроза православного розколу. Ми молимося, щоб цього не допустити".

Після закінчення служби віруючі перехрестилися, зробили селфи, отримали благословення і почали розходитися. Раптово серед парафіян пройшла чутка, що до монастиря рухаються праві. Черниця бігала в паніці серед братії з криком: "Владика Павло сказав всім бігти до верхніх воріт, вони з бітами йдуть!".

Перед входом вишикувалося півтори сотні людей: священики і їхня паства. Дивлячись у бік метро "Арсенальна" вони хором співали молитви. Окремо розташувалися кілька груп молодих людей в чорній уніформі.

Покрова без крові: як праві відзначили день УПА і не пішли штурмувати ЛавруФото: Владислав Красинський/РБК-Україна

Але битися до них так ніхто і не прийшов, у націоналістів на цей вечір були інші плани. Активісти організації "С14" та "Традиції і порядок" розгромили офіс з табличкою партії СДПУ(о). Стіни будівлі вони розписали гаслами "Слава нації! Смерть ворогам!", а саму акцію "присвятили" колишньому лідеру політсили Віктору Медведчуку.

"Поверни полонених, путінська ...!", – скандували праві, закидаючи будинок камінням і фаєрами.