ua en ru

Показник забезпеченості лікарями в Україні становить 80,4% від потреби, - В.Князевич.

Показник забезпеченості лікарями в Україні становить 80,4% від потреби. Про це сьогодні на прес-конференції заявив в.о. міністра охорони здоров'я Василь Князевич, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, показник забезпеченості лікарями, які безпосередньо надають медичну допомогу, є нижче середньоєвропейського рівня - 26 лікарів на 100 тис. населення. Залишаються проблемними питання укомплектованості лікарями фтизіатричній, патологоанатомічній, рентгенологічній, лабораторній та санітарно-епідеміологічній службах. Разом з цим В.Князевич зазначив, що показники укомплектованості молодими спеціалістами з медичною освітою в цілому по Україні ще достатнє і складають приблизно 93 спеціаліста на 10 тис. населення, або 95,2% від потреби.

"Можу сказати, що повністю виконано план державного замовлення по підготовці медиків та фармацевтів, суттєво збільшено підготовку дитячих лікарів та гігієністів, нестача яких особлива відчутна. У 2009 р. 4 тис. 322 випускникам, що навчалися за державним замовленням, надане перше робоче місце (99,8% загального випуску). Близько половини випуску - 2 тис. 28 осіб направлені на роботу в закладах сільської місцевості, з них - 464 - на посаду лікарів загальної практики - сімейної медицини, та 101 - на посади лікарів-педіатрів", - сказав В.Князевич.

За його словами, проведена значна робота у створенні університетських лікарень. "Наприклад, така концепція вже реалізована у Тернополі, де на базі обласної клінічної лікарі створено медичне об'єднання Тернопільської університетської лікарні зі збереженням форми власності кожного з засновників. Ще одним прикладом є створення в минулому році стоматологічного центру Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького шляхом передачі університету Львівської обласної стоматологічної клініки", - зазначив В.Князевич.