ua en ru

Підозрюваний у держзраді журналіст з Житомира відпрацьовувала за гонорари "темники" з РФ, - СБУ

Підозрюваний у держзраді журналіст з Житомира відпрацьовувала за гонорари "темники" з РФ, - СБУ Фото: СБУ (oda.zt.gov.ua)

Зловмисник пересилав російським замовникам підготовлені статті на підтримку бойовиків ОРДЛО

Підозрюваний у держзраді журналіст з Житомира відпрацьовувала за гонорари "темники" з Російської Федерації. Про це у Facebook повідомила прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська.

"СБУ суворо дотримується вимог Конституції щодо забезпечення свободи висловлювань громадян. Але ця людина не висловлювала свою точку зору, а відпрацьовувала за гонорари "темники" з РФ, що надсилалися на його електронну пошту", - повідомила вона.

Як зазначається, чоловік пересилав російським замовникам підготовлені статті на підтримку бойовиків ОРДЛО та із закликами до розпалювання міжетнічних та соціальних конфліктів. У свою чергу, замовники розміщували їх на підконтрольних сайтах в мережі Інтернет.

"Цей громадянин регулярно знімав гроші із спеціально відкритого для нього персонального рахунку у філії одного з російських банків та отримував платню через електронні платіжні системи щоразу після звітів про завдану шкоду національній безпеці. Склад злочину підтвердили експертизи. Окреме місце у творчому доробку "журналіста" посідає публікація про збір коштів для донбаських бойовиків з контактами й реквізитами "логістичного центру" терористів", - йдеться у повідомленні.

Як і було обіцяно мною на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, що збирал...

Опубліковано Гітлянською Оленою 13 жовтня 2017 р.

Нагадаємо, наприкінці вересня у Житомирській області Служба безпеки України (СБУ) направила в суд справу про державну зраду журналіста. Як повідомлялося, місцевий блогер-журналіст на замовлення російських кураторів готував і поширював антиукраїнські матеріали. Так, правоохоронці встановили, що у своїх матеріалах блогер обґрунтовував законність зміни меж території і державного кордону України, "справедливість" анексії Криму Росією, створення терористичних псевдодержавних утворень на сході України.