ua en ru

У Житомирській області СБУ направила в суд справу про держзраду журналіста

У Житомирській області СБУ направила в суд справу про держзраду журналіста Фото: СБУ (oda.zt.gov.ua)

Слідчі завершили досудове розслідування стосовно блогера-журналіста

У Житомирській області Служба безпеки України (СБУ) направила в суд справу про державну зраду журналіста. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Слідчі Управління СБУ в Житомирській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно місцевого блогера-журналіста, який на замовлення російських кураторів готував і поширював антиукраїнські матеріали", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, правоохоронці встановили, що у своїх матеріалах блогер обґрунтовував законність зміни меж території і державного кордону України, "справедливість" анексії Криму Росією, створення терористичних псевдодержавними утворень на сході України.

Крім того, він аргументував необхідність незаконного приєднання окремих регіонів України до інших країн, поширював інформацію по збору коштів та матеріального забезпечення так званих "ополченців Донбасу".

Так, під час досудового слідства було проведено майже три десятки лінгвістичних, судово-психологічних і автороведческой експертиз, результати яких долучені слідчими СБУ до справи в якості доказів.

У Житомирській області СБУ направила в суд справу про держзраду журналіста

Фото: СБУ направила в суд справу про держзраду журналіста (ssu.gov.ua)

Висновками експертів підтверджено наявність у публікаціях блогера прийомів психологічного маніпулювання свідомістю читачів. Підготовлені тексти також містять публічні заклики до вчинення незаконних дій до зміни меж території України, можуть призвести до розпалювання національної ворожнечі всередині країни і дружніми сусідніми державами.

Слідчими УСБУ в Житомирській області складено обвинувальний акт щодо блогера у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 161 і ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

Зазначається, що 25 вересня 2017 обвинувальний акт затверджено прокуратурою Житомирської області та направлено до суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Корольовський районний суд Житомира взяв під варту журналіста Василя Муравицького, якого підозрюють у державній зраді і посяганні на територіальну цілісність України.