ua en ru

Подорожчання овочевої продукції в Україні в середині року зберігається на рівні, що перевищує ціни ЄС, - УКАБ

Стрибок цін на овочеву продукцію у серпні-вересні, формальним приводом для якого було зниження рівня виробництва і зменшення обсягів пропозиції на ринку, стримує ціни на овочеву продукцію в Україні на рівні вищому за ціни у ЄС. Запобігти подібній проблемі у майбутньому можна за допомогою підвищення ефективності виробництва та вдосконалення інфраструктури. Так вважають в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Причина такої непропорційності між виробничими і ціновими показниками полягає в структурних проблемах ринку овочів. Наприклад, 95% картоплі виробляється в господарствах населення, які вже досить чутливо реагують на погодні проблеми або навіть інформаційні приводи. Крім того, збільшення частки сільгосппідприємств не завжди супроводжується впровадженням належних технологій, що веде до коливань продуктивності.

«Якщо врожайність картоплі в господарствах населення порівняно з минулим роком впала на 5,8%, то в сільгосппідприємствах - на 12,4%. В сукупності це призвело до того, що починаючи з серпня ціни на овочі потягнулися вгору», - стверджує експерт УКАБ Тарас Гагалюк. Як наслідок, сьогодні ціни в Україні вже перевищують європейські: середня ціна капусти білоголової на вітчизняних оптових ринках складає 4,25 грн за 1 кг, у той час як у Польщі дають 29 євроцентів за 1 кг, а це на 28,5% менше, ніж у нас.

На думку Т.Гагалюка, основними причинами цього є невисока ефективність виробництва овочів в Україні, а також нерозвиненість інфраструктури зберігання, транспортування і збуту.