ua en ru

Підводний човен "Запоріжжя" вперше занурився на перископну глибину

У рамках ходових випробовувань 3 серпня підводний човен ВМС Збройних сил України "Запоріжжя" під час виходу в море вперше здійснив занурення на перископну глибину. Про це повідомляє прес-служба Кабінета міністрів України.

Підводний човен занурився на глибину 14 метрів, після чого дав хід і сплив на поверхню на ходу.

За словами голови приймальної комісії, начальника штабу Центру морських операцій Військово-Морських сил Збройних сил України капітана 1 рангу Романа Гладкого, екіпаж "Запоріжжя" під час виходу в море діяв впевнено і грамотно.

"Виконання вивіски та кренування із зануренням на перископну глибину є одним із найбільш складних етапів ходових випробувань, тому разом з представниками промисловості ми ретельно до нього готувалися. Ретельно перевірялися здійснені розрахунки, виконано комплекс заходів щодо забезпечення безпеки підводників, - зазначив Гладкий. - Випробування на перископній глибині пройшло успішно".

Пошуково-рятувальне забезпечення ходових випробувань в морі здійснювали рятувальний буксир "Кременець" та санітарний катер "Сокаль" українських ВМС. Крім того, за спільної домовленості в базі в готовності перебували визначені сили та засоби Чорноморського флоту Російської Федерації.

"Запоріжжя" - український дизель-електричний підводний човен проекту 641. Входив до складу МВФ СРСР, після розділу Чорноморського флоту в 1997 році є єдиною українською субмариною. 27 квітня 2012 р. човен "Запоріжжя" завершив перше за 20 років плавання.