ua en ru

На березі Керченської протоки виявлено підготовлені до утилізації контейнери з хімзброєю

Підготовлені до утилізації контейнери з хімзброєю в Керченській протоці знаходяться в морі на глибині менше 100 м. Однак, судячи з навігаційних карт, смертельно небезпечні контейнери перетягли на глибину 2-4 м і тепер вони знаходяться біля самого берега. Про це пише газета "Дзеркало тижня".

Підготовлені до утилізації контейнери з хімзброєю в Керченській протоці знаходяться в морі на глибині менше 100 м. Однак, судячи з навігаційних карт, смертельно небезпечні контейнери перетягли на глибину 2-4 м і тепер вони знаходяться біля самого берега. Про це пише газета "Дзеркало тижня".

У Криму під час виконання програми зі знищення запасів радянського хімічної зброї частина підготовлених до утилізації контейнерів з отруйними речовинами (ОР) не була похована в море на безпечній відстані від берега. В даний час ці контейнери знаходяться в Керченській протоці на невеликій глибині, створюючи серйозну небезпеку для екології регіону.

Як відомо, інформація про місця, де не до кінця знешкоджені контейнери в саркофагах залишилися лежати на техплощадках в Керченській протоці, погрожуючи в будь-який момент потрапити під викинутий штормом судно чи танкер, є закритою для громадськості.

Це район між мисом Білим і про-вом Тузла, куди в листопадовий шторм 2007-го викинуло на мілину баржа "Дика" і Деметра". І ще два райони наводяться у листі екс-заступник міністра МНС Романченко, який повідомив, що два омоноличенных саркофага були транспортовані під водою на відстань 25 км з району 691 в район 690.

Є інформація не тільки про те, де ці засекречені місця знаходяться, але і карта, де ці райони позначені.

"У режимі плавання у Чорному та Азовському морях ці райони позначені так: заборонені для постановки на якір, лову риби придонними знаряддями лову, підводних днопоглиблювальних і вибухових робіт і плавання з вытравленной якір-ланцюга. Район 691 - це акваторія міста Керч, район 690 - акваторія озера Тобечик", - повідомляє джерело.

Судячи по позначенню на карті, район 691 знаходиться неподалік від Керченської рибного порту, район 690 - у перешийка оз. Тобечик.

Раніше посадовці переконували громадськість у тому, що ситуація під контролем, а контейнери з хімзброєю знаходяться за 12-15 км від берега на глибині 150 м. Ця заява колишнього начальника кримського командувача МНС Олександра Недобиткова.

У свою чергу, начальник департаменту реагування на надзвичайні ситуації Держнс Григорій Марченко повідомляв, що саркофаги знаходяться на глибині менше 100 м". Однак, судячи по позначенню району 690 карті, саркофаги перетягли на глибину всього в 2-4 м.

При цьому, загальна кількість виявлених у процесі виконання держпрограми об'єктів хімзброї в Чорному і Азовському морях, чиновники відмовляються оприлюднити. У той же час, дані екологічних приватних підприємств з Севастополя "Пирамис" і "Ситал", залучених Мінприроди для пошуку ІВ і повідомили про виявлення відповідно 428 і 1200 контейнерів, спростовуються. Аргумент - сумнівність технології їх пошуку з застосуванням супутникових знімків.

Кількість омоноличенных (поміщених у каркас і залитих спецбетоном) контейнерів з бойовими ОВ-117. Ці дані начальника департаменту Держслужби з НС Григорія Марченка підтверджені документально, раніше фігурувала цифра 113 контейнерів, чотири з яких були омоноличены в 2010 р., про що свідчить оприлюднена таблиця МНС за підсумками року з повною викладкою кількісних показників та вартості робіт з пошуку і знешкодження контейнерів із залишками хімзброї.