ua en ru

Підготовка до держзради: Офіс генпрокурора розповів про справи Козака і Медведчука

Підготовка до держзради: Офіс генпрокурора розповів про справи Козака і Медведчука Фото: табличка Офіс Генпрокурора (РБК-Україна)
Автор: Олег Черныш

Головне слідче управління Служби безпеки України розслідує дві справи щодо народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака. Зокрема, підготовку до державної зради та легалізацію злочинних доходів.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит РБК-Україна.

Агентство запросили інформацію, чи є у правоохоронних органів кримінальні провадження, що стосуються фінансування тероризму з боку Козака і Медведчука, і чи вплинули вони на введення санкцій проти телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne.

З відповіді випливає, що Головне слідче управління СБУ з липня 2019 року розслідує справу за ч. 1 ст.111 (підготовка до державної зради), ч. 3 ст. 206-2 (заволодіння корпоративними правами юридичних осіб для створення медіаресурсу), ч. 3 ст. 209 (легалізація злочинних доходів) Кримінального кодексу.

Також ведеться розслідування за фактом можливої причетності бенефіціарних власників низки українських медіаресурсів до фінансування оборонного комплексу РФ. Цю справу відкрито за ч. 2 ст. 258-5, тобто "фінансування тероризму".

Досудове слідство триває.

"За результатами проведення повного і всебічного досудового розслідування, а також проведення ряду слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні буде прийнято рішення відповідно до вимог Закону", - повідомляє ОГП.

При цьому прокуратура відмовилася повідомити про вплив даної кримінальної справи на введення санкції. Вона послалася на таємницю досудового розслідування.