ua en ru

Чому в Україні дорожчає долар

Вартість долара в Україні б'є всі рекорди. Офіційна ціна американської валюти за курсом Нацбанку практично щодня встановлює нові історичні максимуми и вже перевищує 11 грн

Олена Губар, фінансовий журналіст, спеціально для РБК-Україна

Вартість долара в Україні б'є всі рекорди. Офіційна ціна американської валюти за курсом Нацбанку практично щодня встановлює нові історичні максимуми и вже перевищує 11 грн, а готівковий ринок вже давно пробив планку в 11,6 грн/дол.

В цілому з початку політичної кризи в країні гривня втратила в ціні приблизно 30%. Причин для такої стрімкої девальвації кілька і, звичайно, головна з них - політична складова.

"Вартість валюти продовжує зростати через політичну та економічну нестабільність, що підштовхує населення знімати вклади зі своїх гривневих рахунків у банках і купувати валюту, яка завжди в подібних умовах у дефіциті. Крім того, обмежений приплив валюти з боку зовнішніх інвесторів, при цьому зберігається значною сума зовнішнього боргу, з якого в цьому році необхідно виплатити 6 млрд дол., з них 3,6 млрд - перед МВФ", - говорить начальник казначейства одного з банків.

Попит підвищує курс

Банкіри запевняють, що однією з головних причин, яка впливає на вартість долара, є підвищений попит на нього з боку населення.

"Особливо він відчувається на кримському півострові та в східних областях країни. Щоб тренд змінився, потрібен вагомий психологічний фактор: стабілізація політичної ситуації, кредит МВФ. Без цього тиск на гривню буде залишатися досить сильним", - відзначає головний економіст відділу по операціях на міжбанківському ринку одного з українських банків.

Нацбанк також розділяє це переконання - саме через високий попит регулятор ввів обмеження на купівлю готівкової іноземної валюти на рівні 15 тис. грн в еквіваленті на день в одні руки.

Однак цифри свідчать про те, що попит не такий вже й великий. Дані за березень ще не оприлюднені, проте зокрема, в лютому чистий попит громадян на готівкову валюту склав 783 млн дол. Це невеликий обсяг, який є звичайним для країни. При цьому він незрівнянно малий у порівнянні, наприклад, з жовтнем 2012 р., коли у зв'язку з проведенням в Україні парламентських виборів громадяни купили у банків на 1,63 млрд дол. більше, ніж продали їм. При цьому ніяких мораторіїв не було введено.

Ще одним фактором, який тисне на курс, є відсутність у банків джерел фінансування в іноземній валюті із зовнішніх ринків або з боку регулятора.

"Відтік депозитів відбувається як в гривні, так і в валюті. А рефінансування банків з метою відшкодування відтоків за депозитами збільшує грошову масу, але тільки в гривневої частини. Тобто у банків є гривня, але немає валюти, що призводить до дефіциту валюти на ресурсному ринку", - пояснює директор з фінансових ринків одного з банків.

За його словами, щоб заповнити свою ліквідність в іноземній валюті, банки змушені купувати валюту за гривню, що створює додатковий попит на валюту.

"Але в таких покупках банки обмежені нормативами НБУ за розміром довгої валютної позиції", - зазначає експерт.

Регулятор усунувся

Примітно, що Нацбанк не робить ніяких кроків для того, щоб стабілізувати ситуацію. З кінця лютого він відмовився від підтримки курсу гривні за рахунок своїх інтервенцій на міжбанківському ринку.

"Ми пішли з ринку і даємо йому можливість самостійно знайти точку рівноваги. У результаті ринок став вузький і маленький", - підкреслює директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

Хоча регулятор можна зрозуміти - у нього практично не залишилося коштів, за рахунок яких він може продавати банкам іноземну валюту і збивати на неї підвищений попит. Міжнародні валютні резерви України становлять близько 15 млрд дол., хоча за світовими економічними стандартами вони повинні бути не нижче 24 млрд дол. - рівень тримісячного імпорту країни.

"Основна причина зростання вартості іноземної валюти - невирішеність питання про джерела поповнення золотовалютних резервів країни, в той час коли попит на валюту залишається високим, як мінімум, з боку населення, уряду і "Нафтогазу України", - пояснює експерт одного з крупних українських банків.

Тому центробанк воліє діяти адміністративними методами і шукати спекулянтів, які підігрівають курс. Втім, жоден банк ще не був публічно звинувачений у порушенні валютного законодавства.

У середьонстроковій перспективі питання потреби в грошах може бути закрите - Міжнародний валютний фонд пообіцяв виділити Україні транш на 14-18 млрд дол. Однак це навряд чи відбудеться до президентських виборів, тому в найближчий місяць тиск на гривню буде посилюватися.

"До цього часу курс продовжить топтатися на рівні 11-12 грн - скоріше ближче до 12 грн. Спекулянтів зупинили введенням 0,5% пенсійного збору. Але емісія гривні продовжує тиснути на гривню. І тільки після факту підписання кредитної угоди з МВФ очікується якийсь відкат гривні в напрямку 10 грн", - відзначає керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

Долар може опуститися

Стабілізація курсу долара найближчим часом залежить від можливості і бажання уряду і НБУ контролювати ситуацію в країні, надходження фінансових коштів з боку міжнародних організацій, зокрема МВФ, а також подальшого розвитку подій у стосунках між Україною і Росією.

Учасники ринку дуже розраховують на те, що долар припинить своє нестримне зростання.

"Тренд вже має змінитися - такого різкого подальшого падіння ми не очікуємо за умови відсутності військового конфлікту. Після надходження коштів МВФ, а далі і інших міжнародних кредиторів, сьогоднішній курс гривні до доллару ймовірно, трохи зміцниться", - вважає заступник голови правління з фінансових питань одного з банків.

За оцінками учасників ринку, середньорічний курс американської валюти повинен скласти близько 10-10,5 грн/дол. Зростання курсу зможе зупинитися і навіть знизитися, якщо населення відчує наступ політичної стабільності і поліпшення в економіці. Першими сигналами можуть бути надходження грошових траншів від країн та організацій, які підтримали Україну.

"Подальше істотне зниження курсу може відбутися в червні, у разі конструктивних і консолідуючих президентських і парламентських виборів. При сприятливих для української економіки внутрішніх і зовнішніх подіях, середньорічний курс долара має шанс бути в межах 10,20-10,40 грн. При цьому потрібно брати до уваги, що, поряд зі знеціненням гривневих заощаджень громадян, збільшений курс іноземної валюти може мати стимулюючий вплив на промисловий сектор, в силу підвищення конкурентоспроможності українських товарів на зовнішніх ринках", - каже банківський експерт.