ua en ru

Чому ожив ринок нерухомості в Києві?

Завдяки переселенцям та стабілізації курсу долара київський ринок житлової нерухомості почав виповзати з дна. Але є ризик, що ненадовго.

Завдяки переселенцям та стабілізації курсу долара київський ринок житлової нерухомості почав виповзати з дна. Але є ризик, що ненадовго.
Столичний ринок житла починає оговтуватися від нищівного падіння в першому кварталі. За даними консалтингової компанії SV Development, у червні кількість проданих квартир у Києві зросла на 12% для нового житла (кількість угод купівлі-продажу - 796) і на 27% для вторинного житла (кількість угод купівлі-продажу - 592) в порівнянні з травневими показниками.
Втім, для київського ринку-це все одно вкрай невисокі показники. Порівняно з минулим роком первинний ринок в червні впав на 60%, вторинний - на 70%. "Таке зростання угод на столичному ринку нерухомості як зараз - це не стільки пожвавлення, скільки стабілізація", - вважає аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.
Найбільшим попитом у покупців в першому півріччі користувалося житло економ-класу. В цьому сегменті було укладено 79% угод. Житло бізнес-класу придбали всього 13% покупців. Всі інші вибирали елітні і дорогі класи.
З-за складної економічної ситуації і зростання недовіри з боку покупців більше користуються попитом житлові комплекси, які вже введені в експлуатацію, зазначає заступник генерального директора компанії UDP Олеся Перчак. А переселенці з Криму і східних областей України підвищують попит на квартири з готовою документацією, додає вона. "Тобто у забудовників, які не змогли продати всі квартири до введення РК в експлуатацію, зараз є всі шанси це зробити", - пояснює Перчак.
Головна причина пожвавлення ринку - стабілізація курсу долара на тлі очікування його подальшого зростання. "Враховуючи перспективу девальвації, зберігання коштів вдома або на банківському рахунку більш ризиковано, ніж вкладення цих коштів у нерухомість", - вважає начальник відділу продажів УГСК "Укрбуд" Оксана Голобородько. Поки ж ситуація відносно стабільна, зазначає Перчак.
Якщо криза затягнеться, то грошей покупцям вистачить ще на рік, впевнений керівник відділу продажів ЖК " Park Stone Дмитро Шостя. "Сьогодні покупці - це ті, хто зміг накопичити певні кошти в межкрізісний період. Їх ресурсу вистачить ще максимум на рік-півтора. Якщо до того часу дохід інших нужденних у власному житлі не виросте - то ринок застигне", - пояснює він.

Чому ожив ринок нерухомості в Києві?