ua en ru

Перемогу на парламентських виборах у Словенії здобув мер Любляни Зоран Янкович

За попередніми результатами, на позачергових парламентських виборах у Словенії, що пройшли в неділю, 4 грудня, несподівану перемогу здобула лівоцентристська партія мера столиці Словенії Любляни Зорана Янковича, повідомляє Deutche Welle з посиланням на агентство DAPD.

Після опрацювання майже всіх бюлетенів утворена Янковичем лише два місяці тому партія "Позитивна Словенія" отримала 28,5% голосів. Словенська демократична партія на чолі з екс-прем'єром країни Янезом Яншей, якій всі пророкували перемогу і яка лідирувала за результатами передвиборних опитувань, набрала 26,3% голосів. Янша вже визнав свою поразку і привітав Янковича з перемогою.

Переможцю виборів Зорану Янковичу доведеться формувати коаліцію в парламенті. Нинішній прем'єр-міністр країни Борут Пахор вже оголосив про готовність вести переговори з "Позитивною Словенією". За його партію "Соціал-демократи" проголосували лише 10,5% виборців. Для Борута Пахора це стало нищівною поразкою - ще на минулих парламентських виборах, що пройшли в 2008 р., партію підтримали 30,5%.

Як йдеться в повідомленні агентства , 58-річний Зоран Янкович, який був керівником найбільшої в Словенії мережі супермаркетів Mercator, в 2006 р. здобув нищівну перемогу на виборах мера Любляни. У 2010 р. словенський мільйонер, заручившись підтримкою 65% виборців, знову переміг на виборах мера. Свою партію "Позитивна Словенія" він створив лише два місяці тому - спеціально для участі в позачергових парламентських виборах. Під час передвиборної кампанії Янкович обіцяв у разі перемоги керувати країною, як підприємством.

Нагадаємо, що вибори в парламент у Словенії мали відбутися восени 2012 р. Однак 20 вересня 2011 р. депутати Державних зборів не підтримали ряд пропонованих урядом країни важливих законів і винесли вотум недовіри його голові Боруту Пахору і кабінету міністрів. Після консультацій з лідерами парламентських партій Президент Словенії Данило Тюрк 21 жовтня 2011 р. розпустив Держзбори.