ua en ru

За попередніми даними, "Яндекс" в ході IPO на Nasdaq залучив 1,3 млрд долл., розмістивши акції по 25 долл. за штуку

У ході первинного публічного розміщення (IPO) на біржі Nasdaq компанії Yandex NV (Материнська компанія російського інтернет-пошуковика "Яндекс") залучила 1,3 млрд долл., повідомляє РБК з посиланням на Reuters. Ціна розміщення склала 25 долл. за один цінний папір. Інвестори придбали у компанії і її акціонерів 52,2 млн акцій класу "А".
Напередодні в матеріалах Yandex, направлених в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC), повідомлялося, що компанія підвищила діапазон розміщення ціни акції напередодні закриття книги заявок на IPO з лістингом на Nasdaq - до 24-25 долл. за акцію з 20-22 долл. за акцію. За словами джерел на фінансовому ринку, підвищення діапазону очікувалося ще в кінці минулого тижня у зв'язку з високим попитом. Спочатку встановлений діапазон припускав можливість залучення до 1,15 млрд долл.
Yandex має намір використовувати залучені кошти для загальнокорпоративних цілей, включаючи інвестиції в технологічну інфраструктуру, особливо нові сервери і дата-центри. Частина коштів може бути спрямована на придбання або інвестиції в технології, групи фахівців або активи, які будуть доповнювати бізнес "Яндекса", хоча в даний час компанія не пов'язана ніякими домовленостями чи зобов'язаннями здійснення таких придбань або інвестицій.
Акціонерний капітал Yandex N.V. складається з акцій класів A, B і C: перші володіють правом одного голосу, другі - 10 голосами, третє - 9 голосами. Існуючі акціонери "Яндекса" володіють акціями класів A і B. У первинному розміщенні будуть брати участь тільки акції класу A. Акції класу C випускаються виключно з метою забезпечення конвертації акцій класу B в акції класу A.
Yandex N.V. подала заявку на лістинг акцій класу A на майданчику NASDAQ Global Market під тікером YNDX. Організаторами IPO виступили Morgan Stanley & Co. Incorporated, Deutsche Bank Securities Inc. і Goldman Sachs & Co. Координатором IPO виступив Morgan Stanley & Co. Incorporated.
Компанія Yandex N.V. офіційно оголосила про намір провести IPO на американській біржі Nasdaq у кінці квітня 2011 р.
Нагадаємо, що "Яндекс" є однією з найбільших російських IT-компаній та сьомою серед найбільших пошукових сайтів світу за кількістю оброблених пошукових запитів. Вона з'явилася у 1997 р. У 2010 р. частка "Яндекса" в пошукових запитах в Рунеті вперше за чотири роки перевищила 60%. 19 травня 2010 р. компанія запустила англомовну версію своєї пошукової системи на домені yandex.com, і таким чином вийшла на міжнародний рівень. Більше 61% компанії, за власними даними, належить інвестиційним фондам (ru-Net Holdings, Baring Vostok Capital Partners і Tiger Technologies), 24% - менеджерам і співробітникам компанії, 10% - приватним інвесторам і колишнім співробітникам компанії, 5% - власникам опціонів . Штаб-квартира організації знаходиться в Москві.