ua en ru

За попередніми даними, ВВП США в I кварталі 2011 р. виріс на 1,8%

ВВП США виріс за підсумками I кварталу поточного року на 1,8%. Такі попередні дані оприлюднило сьогодні Міністерство торгівлі країни. Аналітики очікували, що цей показник виявиться на рівні 2%, передає РБК.

Це перша оцінка ВВП за період з січня по березень поточного року, і пізніше вона може бути істотно переглянута, як це нерідко відбувається.

Зростання американської економіки в I кварталі, як і очікувалося, сповільнилося в порівнянні з темпами кінця минулого року. Так, у жовтні-грудні 2010 р. найбільша економіка світу зростала зі швидкістю 3,1%.

Уповільнення зростання ВВП пов'язане, перш за все, з більш слабким зростанням споживчих витрат у I кварталі в порівнянні з попереднім періодом. Як випливає з матеріалів Мінторгу, особисті витрати американців збільшилися на 2,7%, тоді як в останній чверті минулого року цей показник виріс на 4%. Споживчі витрати внесли 1,9 процентного пункту в показник зростання ВВП за I квартал (у попередньому кварталі внесок споживчого сектора в зростання ВВП склав 2,8 відсоткового пункту).

Негативний ефект на зростання економіки надав і торговий дефіцит США: розрив між імпортом та експортом "забрав" від зростання ВВП 0,1 процентного пункту. Для порівняння: у попередньому кварталі торговельний баланс країни вперше з кінця 2009 р. вніс позитивний внесок у показник квартального зростання економіки (майже 3,3 процентного пункту).

За підсумками 2010 р. американський ВВП у реальному вираженні підвищився на 2,9% після скорочення на 2,6% роком раніше. Зростання найбільшої економіки світу за підсумками минулого року обумовлено зростанням експорту і позитивною динамікою індексу PCE.