ua en ru

За попередніми даними, на виборах у Канаді перемагає правляча Консервативна партія

Консервативна партія Канади перемагає на загальних виборах до Палати громад, які проходять в цій країні. Як повідомляє місцевий телеканал Global TV, у цієї фракції, яку очолює діючий прем'єр-міністр Стівен Харпер, за підсумками виборів опиниться 167 місць. Слідом йде ліва Нова демократична партія, у якої 106 місць, потім - Ліберальна партія, у якої 30 мандатів. Замикає перелік сепаратистська соціально-демократична партія "Квебекський блок", що отримала 2 місця, передає РБК.

Щоб сформувати уряд, партія повинна мати 155 місць в 308-місцевій Палаті громад.

Нагадаємо, 25 березня 2011 р. канадський парламент висловив недовіру уряду прем'єр-міністра С.Харпера. Вотум недовіри означає необхідність позачергових виборів до парламенту.

Ініціатива про вотум недовіри належала головній опозиційній фракції - Ліберальній партії. Причиною цього стало питання про посилення кримінального законодавства в Канаді, зниження прибуткового податку для корпорацій і планів придбання військових літаків, вироблених за технологією "стелс" (вона дозволяє літаку залишатися непоміченим на радарах супротивника). Опозиціонери заявили, що уряд не розкрив усіх джерел фінансування цієї угоди.