ua en ru

За неофіційними даними, "Русал" відхилив оферту "Норнікеля" про викуп 20% акцій ГМК у "Русала" за 12,8 млрд дол

За неофіційними даними, рада директорів російської ОК "Русал" не прийняла оферту ВАТ "ГМК "Норільський нікель" про покупку 20% акцій ГМК у "Русала" за 12,8 млрд дол., повідомило РБК джерело, близьке до одного з акціонерів алюмінієвої компанії. У самій компанії офіційних коментарів отримати не вдалося. Крім того, за його інформацією, рада директорів доручила менеджменту компанії після проведення чергових зборів акціонерів врегулювати корпоративний конфлікт, що склався в "Норильському нікелі".
Нагадаємо, 11 лютого 2011 р. "Норнікель" направив "Русалу" оновлену пропозицію про викуп 20% акцій "Норнікеля" за 12,8 млрд дол. Пропозиція дійсна до 18:00 мск 4 березня 2011 р.
Раніше глава "Русала" Олег Дерипаска заявляв, що не збирається погоджуватися на цю угоду. За його словами, "Норнікель" - кращий актив компанії, який знаходиться поруч з Китаєм (у 500 км від кордону), що є в даний час головним регіоном економічного зростання. Крім того, бізнесмен зазначив: "У світі є тільки три компанії, які мають реальний досвід розробки родовищ за межами полярного кола, і "Норнікель" - одна з них". О.Дерипаска уточнив, що існує ціна, за яку він би зміг продати актив, хоча і не назвав ціну. За словами бізнесмена, ця пропозиція "Норнікеля" його не влаштовує. При цьому співвласники "Русала" Віктор Вексельберг і Михайло Прохоров вважають, що цю оферту "Норнікеля" "Русалу" треба прийняти.
"Інтеррос" вже пропонував "Русалу" викупити його пакет акцій в "Норнікелі", запропонувавши 9 млрд дол. за блокпакет акцій "Норнікеля", потім "Норнікель" направив "Русалу" пропозицію про придбання у нього 25% своїх акцій за 12 млрд дол . Від обох пропозицій "Русал" відмовився.
ВАТ "ГМК" Норільський нікель "є найбільшим в світі виробником нікелю і паладію. Компанія також виробляє платину, мідь, кобальт, родій, срібло, телур, селен, іридій, рутеній. Група "Норільський нікель" займається пошуком, розвідкою, видобутком, збагаченням і переробкою корисних копалин, виробництвом, маркетингом і реалізацією кольорових і дорогоцінних металів. Основними акціонерами ГМК "Норнікель" є структури "Інтеррос" (25% статутного капіталу), структури ОК "Русал" (25%).