ua en ru

За неофіційними даними, переможцями конкурсу на розробку Юзівського і Олеського родовищ сланцевого газу стали Shell і Chevron

Тендер на розробку Олеського і Юзівського родовищ сланцевого газу, швидше за все, виграли Shell і Chevron. Про це агентству Reuters повідомило джерело в уряді.

"(Ймовірно, переможці) Shell на Юзівське родовище і Chevron на Олеське", - сказало джерело.

Нагадаємо, раніше сьогодні міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький повідомив, що комісія визначила переможців у конкурсі на укладання угоди з розподілу продукції по Олеській газовій площі у Львівській області та Юзівській газовій площі в Донецькій області. За його словами, зараз проходять певні юридичні процедури і в найближчі дні будуть оголошені переможці.

Відзначимо, 23 квітня повідомлялося, що на розробку Олеського і Юзівського родовищ сланцевого газу подано п'ять заявок. За розробку Юзівського родовища Shell конкурував з Exxon Mobil і ТНК-BP, а Олеського - Chevron боровся з Eni.

За оцінками геологів, запаси газу на Юзівському родовищі можуть становити 2 трильйони кубометрів, на Олеському - до 1,5 трильйона.

Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трильйона кубометрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів цього типу після Польщі, Франції та Норвегії.

Україні, для якої виробництво сланцевого газу - наразі лише проект, споживає близько 60 мільярдів кубометрів газу на рік, імпортуючи 40 млрд з Росії по стабільно зростаючій ціні.

Україна і Росія в 2009 році підписали угоду, за якою ціна на газ для Києва визначається щокварталу за формулою з урахуванням динаміки цін на мазут і газойль. Однак нове керівництво України заявило про невигідність угоди для України, вказавши на надто високу базову ставку, і вирішило домогтися перегляду умов.
Майже дворічні переговори, що супроводжуються взаємними докорами, поки не принесли позитивних результатів.