ua en ru

За неофіційними даними, Папандреу може піти у відставку вже сьогодні

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу може оголосити про відставку вже сьогодні, повідомляє британський телеканал Sky News, посилаючись на джерела в правлячій партії PASOK. В даний час політики обговорюють за закритими дверима заміну Папандреу, зазначили джерела.
Цю інформацію підтвердив депутат від правлячої партії Телемахос Хитирис, який заявив грецькому телебаченню, що Папандреу піде у відставку, як тільки PASOK і опозиційні партії домовляться про створення тимчасового міжпартійного уряду, - це може відбутися сьогодні ввечері.
Офіційний представник грецького уряду заявив в телеефірі, що правляча партія і опозиція близькі до виходу з політичної безвиході.
За деякими даними, антикризовий коаліційний уряд очолить нинішній міністр фінансів Євангелос Венізелос, відповідальний за переговори з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) за кредитами для Греції. За іншими даними, він збереже посаду міністра фінансів, а тимчасовим прем'єром стане колишній віце-президент Європейського Центробанку Лукас Пападемос.
Напередодні Папандреу почав переговори про формування нового коаліційного уряду, заявивши, що готовий піти у відставку після виконання цього завдання. Папандреу вважає, що його негайна відставка і дострокові парламентські вибори перешкодять Греції отримати нове, життєво важливе фінансування від єврозони і МВФ.
27 жовтня 2011 р. лідери єврозони домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки-власники грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50%-ним дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.
Перша програма фінансової допомоги Греції була схвалена Євросоюзом і МВФ в травні 2010 р., її обсяг - 110 млрд євро. Проте Греція з початку осені не може отримати черговий 8-мільярдний транш кредитуза програмою, оскільки кредитори вимагають від країни політичного консенсусу і чіткого проведення бюджетних і економічних реформ.