ua en ru

За неофіційними даними, ЄС готується накласти заборону на імпорт іранського газу до Європи

За неофіційними даними, Євросоюз готується накласти заборону на імпорт іранського газу до Європи з метою посилення тиску на Тегеран через реалізовану ним ядерну програму, передає Reuters.

Дипломати з країн - учасниць ЄС почали розробляти новий пакет санкцій проти Ірану, який повинен бути офіційно схвалений на зустрічі глав МЗС держав ЄС в жовтня ц.р. у Люксембурзі. Напередодні, як повідомляє джерело, було досягнуто попередньої угоди щодо введення заборони на імпорт газу; крім того, пакет включає додаткові санкції проти фінансового і енергетичного секторів Ірану.

Через своєї ядерні програми Іран випробовує серйозний міжнародний тиск. Так, з боку Євросоюзу діє нафтове ембарго проти Ірану, у відповідності з яким імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів на територію країн - учасниць ЄС, а також пов'язані з цим фінансові та страхові операції повністю заборонені. З боку США, Великобританії і Канади діють односторонні санкції проти Центрального банку та фінансового сектору Ірану, а також енергетичного сектору країни.

Крім того, в даний час відносно Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють, зокрема, експорт до Ірану атомної, ракетної і значної частини військової продукції, іноземні інвестиції в нафтогазову промисловість Ірану і т.п.

Чергові переговори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і Ірану 24 серпня 2012 р. по іранській ядерній програмі закінчилися безрезультатно. МАГАТЕ намагається отримати доступ на атомний об'єкт в іранському м. Парчіне, де, як вважають, можуть проводитися ядерні дослідження. Західні експерти звинувачували Тегеран у тому, що той приховав докази військових досліджень в Парчіне. В Ірані відкидають звинувачення, проте відмовляються допустити міжнародних експертів на об'єкт.

Зазначимо, що Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 3% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.

Читайте також: Іран має намір продовжувати ядерну програму, незважаючи на економічні санкції