ua en ru

За кількістю і масштабами природних катастроф 2010 р. встановив рекорд, - єврокомісар

За кількістю і масштабами природних катастроф 2010 р. встановив рекорд. Про це заявила комісар Європейського Союзу з питань гуманітарної допомоги Крісталіна Георгієва, повідомляє Deutsche Welle.
К.Георгієва повідомила, що жертвами стихійних лих по всьому світу стали понад 300 тис. осіб, економіці завдано збитків на 180 млрд євро, тоді як в попередніх роках збиток обчислювався сумами в 70-80 млрд євро.
Вона зазначила, що особливо великими катастрофами стали землетрус на Гаїті, в результаті якого загинули майже 250 тис. чоловік, і спустошливий повінь в Пакистані, від якого постраждали 20 млн жителів.
Єврокомісар констатувала, що природні катастрофи 2010 р. відрізняються воістину гігантськими масштабами довгострокових наслідків, на подолання яких потрібно багато десятиліть. В якості прикладів вона привела також лісові пожежі в Росії, повені в Болгарії та Польщі і нафтову катастрофу в Мексиканській затоці.
На думку К.Георгієвої, в найближчі роки число природних катастроф у світі тільки збільшиться. Це викликано в першу чергу зміною клімату і зростанням населення Землі. Вона підкреслила, що залежність жертв стихії від допомоги з боку ЄС зросте, і виступила за розвиток співробітництва з країнами, що найбільш сильно страждають від кліматичних змін, а також за створення всесвітньої мережі для раннього оповіщення про повені та урагани і надання швидкої допомоги потерпілим.