ua en ru

Планомірно й послідовно. Понінківська фабрика модернізує очисні споруди

Одне з найбільших підприємств, що працює на вторинній сировині, Понінківська картонно-паперова фабрика проводить переоснащення очисних споруд. Масштабний проєкт допоможе очистити річки Хомора та Случ на Хмельниччині.

Планомірно й послідовно. Понінківська фабрика модернізує очисні споруди

Гендиректор Понінківської картонно-паперової фабрики Руслан Сава розповів, що підприємство за власний кошт проводить технічне переоснащення очисних споруд, які також очищують стоки 7-тисячного селища Понінка. Фабрика вже вклала 12 млн грн у їхню модернізацію. Загальна вартість проєкту складає 29 млн грн.

«Ми реалізуємо проєкт «Технічне переоснащення вузла біологічної очистки очисних споруд виробничих стоків ТОВ «ПКПФ-Україна» продуктивністю 7000 м³ на добу. Почали будівництво й монтаж аеротенка для біохімічного очищення води, побудували нове приміщення повітродувної станції», – зауважив Руслан Сава.

Керівник також розповів про технічні рішення на виробництві, які вже сьогодні допомагають покращити якість води у річці Хомора.

«Система «KROFTA» посилила очистку зворотних вод перед випуском на очисні споруди, а закуплена нами концентрована паста водоростей хлорели очищує річки природним шляхом. Також вдосконалено технологію внутрішньоцехової очистки зворотних вод, ми вдвічі зменшили використання чистої води для виробництва (з 6 тис. м³ на добу до 3 тис. м³). Ставок біологічної очистки №1 першої групи додатково оснащено насосом для аерації води та насичення її киснем», – заявив Руслан Сава.

Нагадаємо: щомісячно державними екологічними інспекціями Хмельницької області та Поліського округу проводиться моніторинг річок Хомора та Случ разом із громадськістю. Під час моніторингу воду на аналіз беруть вище і нижче місця скиду стоків Понінківської картонно-паперової фабрики.

За перше півріччя 2020 року підприємство пройшло 4 позапланові екологічні перевірки, 5 перевірок у 2019 році та 13 – у 2018-му. Крім того, Понінківська картонно-паперова фабрика – одне з найбільших вітчизняних підприємств, що працює на вторинній сировині й утилізує відходи паперу. В середньому підприємство переробляє 96 000 тонн макулатури за рік. На підприємстві зазначають, що це їхній внесок у збереження лісів України.