ua en ru

В плані підготовки ПЕК до опалювального сезону прописані 10 сценаріїв недопущення ядерної катастрофи

В плані підготовки ПЕК до опалювального сезону прописані 10 сценаріїв недопущення ядерної катастрофи Фото: ПЕК України

В плані підготовки ПЕК до опалювального сезону цілий розділ присвячений сценаріїв реагування на НС в атомній енергетиці

У "Плані підготовки ПЕК (паливно-енергетичного комплексу - ред.) України до осінньо-зимового періоду 2015-2016 років і його проходження" прописані близько 10 сценаріїв недопущення ядерної катастрофи. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Місія нездійсненна-2: Кабміну треба терміново підготуватися до зимових ПП".

Загалом, в плані присвячений цілий розділ сценаріїв реагування на ситуації в атомній енергетиці.

Одними з найбільш небезпечних експерти вважають аварії систем водопостачання. Тривале знеструмлення водоканалів може призвести до епідеміологічної ситуації. Аварією у сфері водопостачання вважається: скидання 500 куб. м неочищених вод у водні об'єкти; припинення водопостачання понад 30% населеного пункту більше, ніж на 18 годин; аварія на водогоні при сильних морозах.

Для виходу з ситуацій можуть створити масові пункти обігріву населення, забезпечити відрізані від водопостачання регіонів питною водою, надати медичну допомогу, сформувати соціальні патрулі, які повинні оперативно реагувати на звернення громадян.

Також планується сформувати перелік з 50 підприємств металургійної, хімічної, видобувної промисловості та інших секторів. До нього повинні увійти бюджетоутворюючі компанії і виробництва. Для них передбачається створити окремий план забезпечення безперебійного енергопостачання в зимовий період.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України створив міжвідомчу робочу групу з підготовки об'єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2015-2016 року.