ua en ru

ПК "Україна" може змінити дизайн закордонних паспортів

Поліграфкомбінату (ПК) "Україна", який з сьогоднішнього дня починає відвантаження бланків для закордонних паспортів, щоб обійти патенти, отримані раніше ЄДАПС, доведеться змінити дизайн закордонних паспортів і, можливо, технологічні елементи їх захисту. Про це пише "Комерсант-Україна".

Як заявили в понеділок у Державній міграційній службі (ДМС), з 10 липня ГМС зможе почати відвантаження готових паспортів в регіони ", - йдеться в повідомленні відомства.

ПК "Україна" вже пройшов всі відомчі погодження для друку бланків паспортів - він виграв повторний конкурс, проведений ГМС на вимогу Кабінету міністрів України, цінова пропозиція ПК також схвалено відомством.

Паспорти, виробництво яких розпочнеться сьогодні, виготовлені на старих, що не біометричних бланках. Технічні стандарти щодо біометричних документів, розроблені в ГМС раніше, в даний момент переглядаються. "Зараз неясно, скільки часу для цього буде потрібно - місяць або два. Але ми закінчимо раніше тримісячного терміну, визначеного Кабміном", - заявив представник відомства.

Однією з причин перегляду є те, що ЄДАПС ввів ряд запобіжників, що перешкоджають виведенню виробництва документів з цієї структури. "Запатентований зовнішній вигляд паспорта, тому ми його змінимо: у документа буде інша обкладинка", - розповів Дегтяренко.

В Україні за участю бізнесмена Юрія Сидоренка, якого вважають кінцевим бенефіціарієм ЄДАПС, зареєстровані такі патенти, як "обкладинка паспорта для виїзду за кордон" і "полікарбонатна сторінка даних у паспорті для виїзду за кордон".

"Можливо, для повного виведення ЄДАПС зі схеми виробництва паспортів буде потрібно замінити навіть деякі технології захисту, адже вони також запатентовані ЄДАПС", - підкреслив глава парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак (УДАР).

За його словами, в іншому випадку ЄДАПС залишиться бенефіціарієм виробництва документів - або з використанням механізму роялті, або шляхом розміщення субпідрядів на потужностях консорціуму. "Якщо ж уряд справді виведе з ЄДАПС всі замовлення, вони практично стають банкрутами", - упевнений депутат.

Нагадаємо, 8 липня 2013 р., між ГМС та ДП "Поліграфкомбінат "Україна" укладено договір про закупівлю бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон.