ua en ru

Peugeot Citroen може втратити місце в індексі CAC 40

Французький автовиробник Peugeot Citroen вперше в історії може втратити місце серед "блакитних фішок" в головному місцевому індексі CAC 40. Причина - падіння котирувань акцій компанії на 57%, що відкинуло її на 39-е місце списку по капіталізації. Експерти упевнені, що якщо Президент країни Франсуа Олланд і далі втручатиметься в політику компанії, заважаючи їй звільняти співробітників, то вона у результаті не тільки покине CAC 40, але і оголосить себе банкротом.

Комітет NYSE Euronext CAC 40, який у вересні переглядає список компаній індексу, може виключити папери Peugeot, пише The Wall Street Journal з посиланням на дві брокерські фірми. За рік з останнього оновлення котирування Peugeot впали на 57%, знизивши капіталізацію до 2,42 млрд євро. Менше показник в індексі тільки у телекомунікаційної Alcatel-Lucent - 2,28 млрд євро. Для порівняння, у лідера списку нафтогіганта Total - 94,6 млрд євро. Peugeot ніколи не вилітала з CAC 40 з моменту створення індексу в 1987 році. Про зміни в структурі індексу буде оголошено 19 вересня.

Експерти вважають, що Peugeot буде дуже складно утриматися. На думку аналітика Exane BNP Paribas Крістофа Вакіма, автовиробника швидше за все потіснить бельгійська хімічна компанія Solvay (капіталізація 7,68 млрд євро). Оператор французької біржі ситуацію не коментує. У Peugeot наполягають, що можливе виключення стане передчасним.

Нагадаємо, компанії Китаю йдуть з американського фондового ринку.