ua en ru

Petrovietnam може взяти участь у реалізації Східної газової програми

Спільний координаційний комітет (СКК) ВАТ "Газпром" і державної корпорації нафти і газу В'єтнаму Petrovietnam розглянув можливість участі в'єтнамської сторони в реалізації "Програми створення в Східному Сибіру і на Далекому Сході єдиної системи видобутку, транспортування газу та газопостачання з урахуванням можливого експорту газу на ринки Китаю та інших країн АТР" (Східна газова програма). Як говориться в повідомленні управління інформації "Газпрому", учасники першого засідання в рамках реалізації угоди про стратегічне партнерство позитивно оцінили спільну роботу "Газпрому" і Petrovietnam з проведення геологорозвідувальних робіт (ГРР) на континентальному шельфі В'єтнаму. Крім того, на засіданні були відзначені перспективи для співпраці компаній у реалізації нафтогазових проектів на території Росії і третіх країн.
Крім того, сторони розглянули питання взаємодії в галузі підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, а також у сфері науково-технічного співробітництва. За підсумками засідання фахівцям компаній були дані відповідні доручення.
Нагадаємо, 11 вересня 2000 р. "Газпром" і Petrovietnam підписали контракт на пошук, розвідку, видобуток і реалізацію вуглеводнів на блоці N112 континентального шельфу В'єтнаму. У результаті проведення геологорозвідки в 2007 р. на блоці було відкрито газоконденсатне родовище Бао Ванг. Для реалізації даного контракту була створена Спільна операційна компанія (СОК) ВАТ "Газпром" і КНГ Petrovietnam - "Вьетгазпром", яка в даний час веде ГРР на континентальному шельфі Соціалістичної Республіки В'єтнам (СРВ).
У листопаді 2006 р. "Газпром" і Petrovietnam підписали угоду про співпрацю, яка, в тому числі, закріплює взаємодію компаній в галузі розвідки, видобутку, транспортування та реалізацію вуглеводнів, створення та експлуатації нафто-і газопроводів, нафто-і газопереробки.
У травні 2008 р. було підписано угоду про подальшу співпрацю між "Газпромом" і Petrovietnam, що передбачає проведення ГРР і подальше освоєння чотирьох нових блоків на шельфі В'єтнаму, а також створення спільного підприємства "Газпромвьет" для роботи в Росії і третіх країнах, з часткою участі "Газпрому" - 51%, КНГ Petrovietnam - 49%.
У жовтні 2008 р. "Газпром" і КНГ Petrovietnam підписали Нафтогазовий контракт по блоках N129, 130, 131, 132 континентального шельфу Республіки В'єтнам строком на 30 років. Документ передбачає проведення розвідки, розробки і видобутку вуглеводнів на даних блоках. Контракт буде реалізований на умовах розподілу продукції. Оператором за контрактом виступає СОК "Вьетгазпром". На стадії проведення ГРР фінансування проекту веде "Газпром". У рамках даного контракту проведені сейсморозвідувальні роботи 2D і геохімічні дослідження, триває обробка та інтерпретація отриманих даних.
15 грудня 2009 "Газпром" і Petrovietnam підписали угоду про стратегічне партнерство. Відповідно до документа сторони продовжать спільну роботу на блоках континентального шельфу В'єтнаму в рамках укладених раніше нафтогазових контрактів, а також вивчать подальші можливості співробітництва компаній на вільних ліцензійних блоках СРВ. Угода також передбачає активну взаємодію "Газпрому" і Petrovietnam в нафтогазових проектах на території Росії, В'єтнаму і третіх країн у рамках створюваної ними компанії "Газпромвьет".