ua en ru

Петриківський розпис включено ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства, - Вілкул

ЮНЕСКО прийняло рішення про включення Петриківського розпису до списку нематеріальної культурної спадщини людства. Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула.

"Вперше в своїй історії Україна виборола такий почесний статус. Пишаємося тим, що наш національний культурний скарб визнано в усьому світі", - сказав Вілкул.
Це рішення було прийнято під час 8-ї сесії міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яке відбувається у м. Баку (Республіка Азербайджан). У роботі 8-ї сесії взяли участь 600 експертів з 95 країн світу.

"Петриківка - це національний бренд України. Петриківка - це душа України, в ній зберігається славетне козацьке минуле, яке органічно доповнює безцінну культурну спадщину людства. Надання Петриківському розпису статусу нематеріальної культурної спадщини людства - це історична подія для нашої держави. Це потужний стимул для зміцнення міжнародного іміджу України в світі як сучасного центру розвитку унікального самобутнього мистецтва, - сказав Вілкул.

Міністр культури України Леонід Новохатько наголосив, що Петриківський розпис - це перший український об'єкт, який занесено до списку нематеріальної культурної спадщини людства, робота в цьому напрямку триватиме й надалі.

"На опрацювання міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було подано загалом три об'єкти від України - Петриківський розпис, Косівську кераміку та Сорочинський ярмарок. Але на цій сесії було затверджено лише один об'єкт Петриківський розпис, якій повністю відповідає критеріям ЮНЕСКО" - сказав міністр.

У ході підготовки до 8-ої сесії комітету Міністерство культури України та Міністерство закордонних справ надіслали звернення до Чехії, Марокко, Бразилії, Китаю, Єгипту, Японії, Греції, Киргизстану, Іспанії, Латвії та інших країн з проханням підтримки українського об'єкта "Петриківський розпис - декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХІ ст." під час розгляду питання про його внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

В останні три роки реалізується проект з просування Петриківського бренду за кордоном. Було проведено більше 50 виставок Петриківського розпису в багатьох країнах світу. Зокрема, Петриківський розпис вже презентовано в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у відомій іспанській культурно-науковій інституції Ateneo de Madrid, університеті Мадрида і в містах Барселона і Малага.
"Ми робимо все для того, щоб знання, унікальний талант і професіоналізм петриківських майстрів передавалися майбутнім поколінням", - сказав Вілкул.

Для цього реалізуються спеціальні освітні програми у дитячих садочках, школах і вишах Дніпропетровської області. Запроваджено єдиний регіональний урок з навчання школярів азам петриківського розпису. В Дніпропетровському училищі культури відкрита спеціальна кафедра Петриківського розпису.

Традиційним є міжнародний фестиваль-ярмарок "Петриківській дивоцвіт", у якому беруть участь майстри з Білорусі, Росії, Польщі.