ua en ru

Петренко переконаний, що перші результати судової реформи будуть після оновлення ВСУ

Петренко переконаний, що перші результати судової реформи будуть після оновлення ВСУ Фото: Павло Петренко розповів про очікування від судової реформи

Перші зміни Петренко прогнозує побачити з початком наступного року, коли буде новий Верховний суд

Перші результати судової реформи будуть видні після оновлення складу Верховного суду України (ВСУ). Про це заявив очільник Міністерства юстиції України Павло Петренко, відповідаючи на запитання своїх дописувачів у Facebook.

“Парламент прийняв пакет законів, які запускають судову реформу. Реальні перші відчутні зміни, які українці зможуть побачити фактично як результат, будуть після того, як запрацює Верховний суд новий. Який буде заново сформований через публічні конкурси, куди можуть прийти й адвокати, і науковці, й абсолютно нові люди”, - повідомив Петренко.


Він також додав, що новий Верховний суд України має бути сформований протягом шести місяців, починаючи з кінця вересня.

"Той закон, який набуває чинності в кінці вересня, це зміни до Конституції в частині правосуддя і новий закон про судоустрій, які набирають чинності в кінці вересня, чітко визначають, що протягом шести місяців, починаючи з кінця вересня, повинен бути сформований через публічні конкурси новий Верховний суд і протягом трьох років мають бути сформовані абсолютно нові апеляційні суди", - наголосив він.

За словами Петренка, після формування нового складу ВСУ будуть відчутні зміни, оскільки Верховний суд зможе скасувати відверто незаконні рішення, а також притягувати до відповідальності суддів, які ці рішення приймають.

"Я переконаний, що після формування нового складу Верховного суду буде перший відчутний сигнал всій судовій системі, яка буде в процесі набору нових людей, про те, що так як було раніше, точно не повинно бути…Верховний суд зможе скасувати відверто незаконні рішення і звернутися до притягнення до відповідальності судді, який приймає незаконні рішення. Перший поштовх відбудеться з початком наступного року, коли ми отримаємо новий Верховний суд", - додав він.

Відповіді на ваші запитання

Опубліковано Павлом Петренком 17 серпня 2016 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції України готує пакет пропозицій Верховній Раді України щодо унеможливлення рейдерства.