ua en ru

Петренко розповів, у чому сенс заочного засудження втікачів українських політиків

Петренко розповів, у чому сенс заочного засудження втікачів українських політиків Фото: Павло Петренко (РБК-Україна)

Без системи заочного кримінального провадження жодна справа не зрушили б з місця

Зміст заочного засудження втікачів українських політиків це не допустити зупинки або припинення розвитку кримінальних справ через неявку підозрюваного або обвинуваченого. Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко в інтерв'ю РБК-Украина.

"Зміст заочного засудження втікачів українських політиків - це світова практика, покликана не допустити зупинки або припинення розвитку кримінальних справ через неявку підозрюваного або обвинуваченого. Того, хто переховується від слідства і в органів слідства і суду немає об'єктивної можливості залучити людину до судового процесу", - повідомив міністр.

Петренко зазначив, що в Італії ця практика застосовувалась в судах проти мафіозі, які переховувалися в інших країнах від правосуддя, Україна вперше зіткнулася з необхідністю застосування подібної практики в 2014 році.

За його словами, плюси системи заочного кримінального провадження у тому, що без неї жодна справа, у тому числі і за злочинами часів Майдану, просто не зрушили б з місця.

"Ми можемо повністю провести досудове розслідування, підозрювані інформуються про це через ЗМІ і, при бажанні, можуть взяти участь у процесі, можуть захищатися, але не можуть перешкодити. Держава виграє те, що в разі подальшого ігнорування справи обвинуваченими, все одно може винести заочний вирок і провести конфіскацію незаконно одержаного майна", - сказав Петренко.

Він додав, що заочно засуджена особа, у разі його затримання на території інших країн і в разі згоди цієї країни на його видачу Україні, проведе за ґратами весь термін, який визначений вироком.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в 2017 році процедура припинення громадянства України застосовувалася 58 разів.